Akár házi macska is lehetne a képen, de nem az

Első pillantásra úgy tűnhet, hogy a Visegrádi-hegységben kihelyezett vadkamera felvételén egy átlagos házi cica szerepel, a szakértők szerint azonban ez nem így van.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
2022. július 25.

Első pillantásra úgy tűnhet, hogy a Visegrádi-hegységben kihelyezett vadkamera felvételén egy átlagos házi cica szerepel, a szakértők szerint azonban ez nem így van.

Nem csigázunk tovább: a képen egy vadmacska látható, ami azért örvendetes hír, mert a fotót készítő vadkamerát éppen a Vadmacska Fajmegőrzési Program keretén belül helyezték ki. Mivel a faj rendkívül veszélyeztetett, vele együtt pedig az erdei ökoszisztéma és a biodiverzitás is, a Budakeszi Vadaspark, a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság tavaly óta szakmai együttműködést folytat a vadmacskák megőrzésének érdekében.

A fokozottan védett fajt Szabó Péter, a Budakeszi Vadaspark ügyvezető igazgatója és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem docense, dr. Biró Zsolt azonosította be a képen, méghozzá a farokvastagsága, a farkán található gyűrűk száma és a testének a mintázata alapján. A fotó lakott településtől távol, védett erdőben készült a Visegrádi-hegység egyik zavartalan északkeleti völgyében.

Sajnos kevés vadmacska él Magyarországon, többnyire az Északi- és a Dunántúli-középhegységben, Belső-Somogyban, a Dunántúli-dombság, a Mecsek és a Villányi-hegység, valamint a Körösök vidékén, illetve a Dráva és a Tisza ártéri területein fordulnak elő kisebb populációk. A Vadmacska Fajmegőrzési Program célja

a faj kutatása és védelme, a vadmacska genetikai tisztaságának feltérképezése, rejtőzködő életmódjának tanulmányozása a Pilisben, valamint a Visegrádi- és a Budai-hegységben.

Ennek keretein belül vadkamerák segítségével vizsgálják a faj előfordulását, szőrmintákat és gázolásból származó tetemeket elemeznek, és a hosszú távú tervek között szerepel egy szaporító állomás felállítása is.

Cikkajánló