Alaposan eltévedtek a magyar túrázók a Piecky-szurdokban

A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) november 12-én az esti órákban két magyar turistának nyújtott segítséget, akik a Szlovák Paradicsomban túráztak és eltévedtek. 

Szerző:
magas-tatra.info
Fotó:
www.hzs.sk
2016. november 15.

A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) november 12-én az esti órákban két magyar turistának nyújtott segítséget, akik a Szlovák Paradicsomban túráztak és eltévedtek. 

A kirándulók a Fűrésztelepről (Píla) indultak, és a Piecky-szurdokban túráztak, amikor a szurdok felső részében letértek a jelzett útról, majd kitett terepre jutottak, ahonnan a sötétedés miatt nem találták meg a turistaútra visszavezető utat. Később kiderült, azt sem tudták, hogy melyik magashegységben vannak, mivel a 112-es segélyhívóra érkezett bejelentésben azt mondták, hogy a Magas-Tátrában tévedtek el, és csak a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) operátorával történő beszélgetés során tisztázták, hogy tulajdonképpen a Szlovák Paradicsomban vannak. Ezután a turisták felvették a kapcsolatot a Magyarországon tartózkodó szüleikkel, akik otthonról ismét felhívták a HZS ügyeletét azzal, hogy a gyermekeik valahol a Chopok környékén tévedtek el, és mivel közben lemerült a mobiltelefonjuk, nem tudnak velük kapcsolatba lépni.

 


A vizsgálatot követően kiderült, hogy ez a segélyhívás is a Szlovák Paradicsomban tévelygő két magyar túrázóhoz kötődik. A mentőcsapatnak ezután fény- és hangjelzésekkel sikerült felvenni a kapcsolatot az érintettekkel, akiket a szurdok nehezen járható felső részén találtak meg. A fiatalok enyhe hipotermia (kihűlés) jeleit mutatták, de sérülés nélkül megúszták a kalandot. A hegyimentők a helyszínen forró itallal látták el az ijedt turistákat, majd visszakísérték őket a Fűrésztelepen hagyott autójukhoz.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Több évtized után megnyitották a Kysež-szurdokot

Bakancsos kalandok a Káposztafalvi-karszton 

Cikkajánló