Ambiciózus a Normafa megújításának terve

Áder János meglátogatta a rehabilitáció helyszínét. A köztársasági elnök arról is beszélt, hogy régi vágya a Budapesten élőknek, hogy a Normafa és környéke rendezett legyen, kulturáltabb kereteket kínáljon a szabadidő eltöltésére.

Szerző:
MTI
Fotó:
MTI fotó- Kovács Tamás
2015. április 4.

Áder János meglátogatta a rehabilitáció helyszínét. A köztársasági elnök arról is beszélt, hogy régi vágya a Budapesten élőknek, hogy a Normafa és környéke rendezett legyen, kulturáltabb kereteket kínáljon a szabadidő eltöltésére.

Ambiciózusnak nevezte Áder János államfő a Normafa megújításának tervét szerdán, amikor felkereste a tervezett rehabilitációjának helyszíneit Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) XII. kerületi polgármester társaságában.

 

Az államfő újságíróknak nyilatkozva kiemelte: meg kell óvni a természeti és az épített környezetet egyaránt. Ez komoly kihívást jelent az önkormányzat és a tervezők számára is, ezért nagy körültekintéssel kellett eljárni.

Áder János - aki szintén kerületi lakos - rámutatott: 25 éve várja, hogy megoldás szülessen a lepusztult épületek helyrehozatalára. Komoly adósságunk van az épített környezeti értékeink megőrzése érdekében - fogalmazott az államfő.


A tervezett rehabilitációról azt mondta: mindenkinek javára válik, ha az épületek megújulnak, új funkciót nyernek, fiataloknak és időseknek az értelmes szabadidő eltöltését biztosítják.

 

 

Áder János és Pokorni Zoltán a felújíás terveivel


Kitért arra is, hogy e téren teljes egyetértés van, hiszen a kapcsolódó döntést ellenszavazat nélkül fogadta el a kerületi képviselőtestület, és a korábbi politikai viták, amelyek a beruházást, előkészítő munkákat övezték megszűntek. De a mondat végére a pontot a kerületi népszavazással kell kitenni - jegyezte meg.


Az ónoseső és jégkár csökkentésére indított jótékonysági kezdeményezésről azt mondta: ha csak az első napi telefonhívásokat nézik, már elégedettek lehetnek, több mint 40 ezren telefonáltak. Ez önmagában is szép szám és az akció folytatódik, a 13600-as telefonszám továbbra is él - jegyezte meg. Nemcsak a polgárok mozdultak meg ebben az ügyben, hanem nagyon sok vállalat ajánlott fel kisebb-nagyobb összegeket, ezek segíteni fogják és felgyorsíthatják az erdőgazdaságok munkáját. Mindenki érdeke, hogy rövid időn belül ne a romokat, hanem megszépült környezetet lehessen látni - mutatott rá, hangsúlyozva: a munka jó tempóban halad.


Pokorni Zoltán kiemelte: a Normafa rendbetétele öt-nyolc éves program, ami hosszú idő, de nincs ok kapkodni. Egy Normafánk van, nem szabad elrontani - fogalmazott. A költségekről szólva rámutatott: a műemléki épületek felújítása, az ösvények helyreállítása mintegy ötmilliárdos program. Külön tétel a fogaskerekű megújítása, amellyel uniós támogatást céloznak. Ennek költsége 20 milliárd körül mozog - jegyezte meg a polgármester.

Kapcsolódó cikkek: Bővebben a jégkárról itt olvashatsz!

Cikkajánló