Áramütéstől pusztult el egy rétisas

Újabb vétlen áldozatot követelt egy szigeteletlen középfeszültségű villanyoszlop. December közepén egy fiatal rétisas járt szerencsétlenül Baja közelében.

Szerző:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság/TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép)
2019. december 19.

Újabb vétlen áldozatot követelt egy szigeteletlen középfeszültségű villanyoszlop. December közepén egy fiatal rétisas járt szerencsétlenül Baja közelében.

Sajnos az idén is tömegesen pusztultak védett madarak a középfeszültségű elektromos hálózaton a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén. Az áramütés következtében elpusztult madarak többsége a gyakoribb fajok közül került ki, mint például az egerészölyv, vörös vércse, vetési varjú, vagy a seregély, akadtak azonban olyan ritka és fokozottan védett fajok is, amelyeknek itthon alig néhány száz pár költését ismerik a szakemberek – írja a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság honlapja.

Ilyen madárfaj hazánk legnagyobb testű ragadozó madara, a rétisas (Haliaeetus albicilla), melynek kiskunsági állománya nem éri el a harminc költőpárt (az országos is csak 350 pár körül van). Ennek a fajnak a hazai állománya ősszel és télen feldúsul az Észak-Európából a Kárpát-medencébe telelni érkező madarakkal, ezért ilyenkor jóval gyakrabban lehet találkozni ezzel a hatalmas madárral. A rétisas télen elsősorban a vizes élőhelyek környékén, illetve nagy kiterjedésű szántókon keresi elhullott állatokból, legyengült vízimadarakból és halakból álló táplálékát.

Az áramütéstől elpusztult, még nem teljesen ivarérett rétisas tetemére december közepén találtak rá Baja határában. A szerencsétlenül járt madár éppen egy olyan szakaszon lelte halálát, amit az áramütések felderítése miatt rendszeresen ellenőriznek a szakemberek. Az idei évben ezen az alig két kilométeres hálózatszakaszon 12, tavaly pedig 15 áramütött madarat regisztráltak.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a régóta fennálló probléma megoldása érdekében próbál hatékony megoldást találni. Javaslatukra az áramszolgáltató az idei évben is több, rövidebb szakaszon végzett madárbarát beavatkozást, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy még nagyon sok veszélyes szakasz vár átalakításra, elsősorban a természetvédelmi oltalom alatt álló területeken kívül található oszlopoknál.

Cikkajánló