14 országot járt be az ifjú sas

Több mint 11 ezer kilométert repült egy év alatt, és eközben Magyarországot is érintette "Viktorija", a jeladós macedón parlagi sas.

Szerző:
Orbán Zoltán
Fotó:
shutterstock.com
2014. október 3.

Több mint 11 ezer kilométert repült egy év alatt, és eközben Magyarországot is érintette "Viktorija", a jeladós macedón parlagi sas.

A "Viktorija" nevű tojó 2013-ban kelt ki a tojásból Macedóniában, és az MME, valamint a macedón Nature Conservation Association AQUILA munkatársai a fészekben, fiókaként szerelték fel rá a mozgásáról adatokat közlő jeladót 2013. július 1-jén. „Viktorija” 2014. március-szeptember között több mint 11 ezer (!) kilométert repült Macedóniából a közép-ázsiai Kazahsztánig és vissza, miközben a hazafelé tartó útján néhány napja Magyarországot is átrepülte észak-déli irányban.

 

A sasokhoz hasonlóan nagytestű madaraknál az ivarérés 4-5 évig is eltart, a fiatalok ezeket az éveket tapasztalatszerzéssel töltik. Az egyedek egy része ilyenkor is a költőterületen vagy ennek közelében marad, egyesek viszont hatalmas távolságra kóborolnak el.

 

 

„Viktorija” vándorlása 2014. március-szeptember között

 

Ezt a viselkedésbeli különbséget nagyon jól szemlélteti a tavalyi évben Macedóniában „Viktorija” mellett megjelölt további négy fiatal sas mozgásmintázata is. „Filip” és „Jana” az elmúlt több mint egy évben a költőterületen mozogtak, innen csak néhány napos, néhány száz kilométeres körutakra mozdultak ki, de mindig visszatértek. Az öt madár közül egyedül „Damjan” mutatott klasszikus vonulási viselkedést. A jelölését követően két hónappal, 2013. szeptember 7-én határozott elmozdulást jelzett a jeladója. Először északkeletnek repült mintegy 300 km-t, majd Délnyugat-Romániából Törökország felé vette az irányt és itt, Dél-Törökországban pusztult el ismeretlen okból nem egészen egy hónappal később. Még ennél is rosszabbul járt „Marko”, aki nem sokkal a kirepülés után, még tavaly augusztusban elpusztult; valószínűleg egy emlős ragadozó fogta meg, mert a tapasztalatlan madár nem fán, hanem egy kövön, a talajon éjszakázott. 

 

 

A fiatal sasokra kirepülésük után is veszélyt jelentenek a földi ragadozók

 

Az ötödik jeladós madár, „Viktorija” azok közé a még nem ivarérett parlagi sasok közé tartozik, melyek önállóvá válásuk után óriási területet kóborolnak be. A sas idén márciusban indult el Macedóniából, és idén szeptember közepéig 14 országban járt. A nyarat mintegy 6 400 km-es, átlag 40-50 km/h-s sebességű repülést követően Közép-Ázsiában, Kazahsztánban, pusztai sasok fátlan élőhelyén töltötte, ahol parlagi sas nem fészkel, és minden bizonnyal a területen gyakori ürgékre és mormotákra vadászott. Innen augusztus 16-án indult vissza és Lengyelországon, majd Szlovákián át déli irányba haladva szeptember 16-án Balassagyarmat térségében érte el Magyarországot és a Cserhátban éjszakázott.

 

Az MME munkatársai szeptember 17-én és 18-án reggel is lencsevégre tudták kapni a madarat, aki továbbra is dél felé tartva 19-én már el is hagyta hazánkat és Szerbiában folytatta útját, aminek a végállomása vélhetően a macedóniai születési helye lesz, ahol a tavalyi, első telét is töltötte.

 

Térképek és adatlapok az öt jeladós macedón parlagi sasról

 

Cikkajánló