Átírhatjuk a biológia könyveket

Állandósulni látszik a fehér gólyák áttelelése Magyarországon is. Az egyre enyhébb telek marasztalják a madarakat, így néhányan már nem vállalják a kockázatos délre vonulást.

 

Szerző:
forrás: MME
Fotó:
123rf.hu
2017. január 23.

Állandósulni látszik a fehér gólyák áttelelése Magyarországon is. Az egyre enyhébb telek marasztalják a madarakat, így néhányan már nem vállalják a kockázatos délre vonulást.

 

Ezek a madarak az akár Dél-Afrikáig is elvonuló fajtársaikkal szemben az itthon maradás mellett döntöttek, vagy elégtelen kondíciójuk, rossz röpképességük miatt nem tehettek mást. Ha sikerül túlélniük a tél viszontagságait, a következő télen is jó eséllyel maradhatnak helyben, mivel ekkor már meglehetős rutinnal, kidolgozott túlélési stratégiával rendelkeznek.

 Tradicionálisan racionális madarak


Hagyománytisztelő társaik eközben Afrika középső régiójában, elsősorban Csádban és Szudánban telelnek. Az MME munatársai idén is több gólyát elláttak jeladóval. Az adatok most arról is tanúskodnak, hogy van két maratoni magyar madár is, akik egészen átrepülték a fekete kontinenst, és Dél-Afrikából jeleztek vissza, hogy jól érzik magukat a nyárban, 8000 km után is.

 

 

Kiderült, hogy a fiatal fehér gólyák az ivarérés évei alatt gyakran haza sem jönnek, a nyarat Kis-Ázsia térségében töltik, de fény derült a talán legkorábban, már februárban visszatérő gólya titkára is: Báró gyorsaságának oka, hogy Afrika helyett csak Izraelig vonul.

A sáskajárást nem komálják


A GPS-adatokból tudható, hogy az egyes példányok telelőhely-választása akár évenként változhat. Idén ősszel az is kiderült, hogy a délre vonulást hosszabb időre megszakíthatják olyan kedvező események, mint egy sáskajárás a Szahara déli, Száhel övezetében.

 A szakemberek azt is megtudták, hogy a magyarországi állomány fő telelőterülete Csádban és Szudánban van, ám a gólyák akár úgy is dönthetnek, hogy folytatják útjukat és az afrikai kontinens legdélebbi térségéig repülnek, ahonnan visszatérve több mint 20 ezer kilométert repülnek fél év alatt.

Kígyót, békát nem dobálhatunk rájuk

Az áttelelő fehér gólyákat a lelkes madárvédők most már megszámlálják, számon tartják élőhelyüket. Kérik a lakosságot is, hogy ha környezetükben találkoznak télen gólyával, írják meg az az MME munkatársainak. Az áttelelő gólyák között sok igazi profi akad, akik például lakóházak meleg kéményeinek tetején vészelik át a mínuszokat. Kérdéses persze, hogy az ott kiömlő gázok mennyivel rövidítik meg az egyébként remek stratéga életét.

 


A leleményesebbek lakóházak meleg kéményein vészelik át a telet


Orbán Zoltán a Tápiógyörgyén telelő gólyákról készített remek kisfilmet.

 


A lakóhelyeden élő „inkább küzdök a hideggel, de nem utazom”-típusú gólyákon te magad is segíthetsz. Amíg nincs nagy hó, maguk is találnak kisebb rágcsálókat, kétéltűeket, vígan egerésznek a szántóföldön nagy hasznot hajtva a mezőgazdaságnak, de ha kemény fagyok érkeznek, az egerek sem ugrándoznak, ahogy kígyászni sem lehet már.

 Ilyenkor - ha kígyót, békát nem is tudunk adni nekik - pár darab, tenyérnyi keszeggel, nagy marék marhahús-nyesedékkel, néhány, háznál elfogott egérrel, esetleg süldő patkánnyal, naposcsibével, naposkacsával megetethetők, de csak óvatosan. Nem szabad a nyakába zúdítani az ajándékot!

Nagy Károly filmjének főszereplője is remek stratéga, egy szeméttelepen, sok más madárral együtt igyekszik áttelelni.

 A tisztes távolságtartás

Közelítsük meg lassan járva a telelő gólyát, és lassú, nyugodt, alulról indított kézmozdulatokkal dobjuk felé a hozott táplálékot, majd óvtosan, angolosan hagyjuk el a helyszínt. Időre és nyugalomra van szüksége, hogy feldolgozza, most az ember nem őt akarta megenni, hanem őt etette meg.

További hasznos tippek gólyabarátoknak

Korábbi gólyás cikkek:

Láttál már gólyát hóesésben?
Több száz gólyafióka lábára került gyűrű a nyáron
Afrika helyett inkább Zalában telelnek a gólyák
Zagyva Afrikában maradt
 

Cikkajánló