Az állat, ami leggyakrabban a bagolyköpetben bukkan fel

A rejtőzködő életmódot folytató emlős felmérésére a bagolyköpet elemzése a leghatékonyabb módszer.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
2021. október 7.

A rejtőzködő életmódot folytató emlős felmérésére a bagolyköpet elemzése a leghatékonyabb módszer.

A gyöngybagoly kedvenc csemegéje, egy nap alatt akár a testtömegének kétszeresét elérő mennyiségű táplálékot képes bekebelezni és a lombok alatt kitaposott járatokban mozog – melyik állatról van szó? A megfejtés nem más, mint a cickány, aminek a jelenlétére sokszor a bagolyköpetekből lehet következtetni. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság cikke szerint már csak azért sem látjuk az apró emlősöket, mert az avarban, földalatti járatokban rejtőzködnek zsákmány után kutatva.

Az élelemszerzés központi kérdés számukra, ugyanis rengeteget esznek: naponta a saját testtömegüknek megfelelő vagy annak kétszeresét elérő mennyiségű rovart, gilisztát, csigát, és egyes kutatások szerint még növényi táplálékot is. Nem alszanak téli álmot, és éjjel-nappal aktívak, hogy meg tudják szerezni a megfelelő mennyiségű élelmet, mert ha koplalnuk kell, fél nap alatt elpusztulnak.

Minél kisebb egy cickányfaj, annál többet eszik, mert annál nagyobb a testfelülete a tömegéhez képest, ami hőveszteséggel jár, ezért állandó kalóriabevitelre van szüksége. A ma élő legkisebb szárazföldi emlős az etruszk cickány, ami mindössze 2 grammos. A Körös-Maros Nemzeti Parkban többek között mezei cickányok, törpecickányok és keleti cickányok élnek. Magyarországon az összes cickányfaj védett.

Cikkajánló