Az Antarktisz peremétől a Déli-sarkig síelne el a magyar lány

Ő lehet az első magyar, aki erre a különleges expedícióra vállalkozik. A kéthónapos útra egy közösségi oldalon szeretné összegyűjteni a szükséges összeget.

Szerző:
origo.hu
Fotó:
www.facebook.com/hitchhikingthesevenseas
www.gofundme.com
2016. szeptember 21.

Ő lehet az első magyar, aki erre a különleges expedícióra vállalkozik. A kéthónapos útra egy közösségi oldalon szeretné összegyűjteni a szükséges összeget.

 

Wynne-Hughes Veronika jelenleg éppen hajóstoppal járja körül a Földet, és most azt tervezi, hogy hazarepül, és novembertől megkezdi az egyéves fizikai felkészülést az AntarcTripnek elnevezett útra, többek között gleccserjáró tanfolyamokon - írja az Origo.


Az 1140 kilométeres távot a Herkules-öböltől körülbelül két hónap alatt szeretné megtenni, napi 10-12 órát síelve. Eközben 60 kilogrammos szánt húzna maga után, és háromszori készletutánpótlást kapna. Bár az Antarktiszon a november-decemberi hónapok időjárása számít a legjobbnak, a 20-30 km/h-ás szél és az akár mínusz 40 fokos hideg komoly próbatételt jelent.

 


Ennek ellenére az expedícióval a lány - aki szakmája szerint egyébként pszichológus - azt szeretné megmutatni, hogy kellő elszántsággal a különleges képességekkel nem rendelkező emberek is képesek arra, hogy kiemelkedő eredményeket érjenek el. Ami a kockázatot illeti: Veronika a legkönnyebb útvonalat választotta, csak a sarkpontig megy, és háromszori készletutánpótlást kap.


Ezzel ugyan nem ő lenne az első magyar, aki eljutott a Déli-sarkra, hiszen Bátori Krisztina és Ács Zoltán ezt már teljesítette 2005-ben, ám ők az utolsó szélességi fokot, azaz körülbelül 111 kilométert tettek meg síelve. A kontinens széléről ez még egy magyarnak sem sikerült.


Az út finanszírozására Veronika egy közösségi oldalon gyűjt. Az expedícióhoz 85 ezer font (30,5 millió forint) szükséges: ez magában foglalja az engedélyeket, a felkészítő tanfolyamokat, az utazást, a felszereléseket és azok szállítását, a biztosítást és a műholdas kommunikációt. Az adományokért különböző ajándékokat kapnának az adakozók, például valamilyen különleges szuvenírt az Antarktiszról.

 

 

Cikkajánló