Az egyik legfinomabb tavaszi-nyári gomba – májusi pereszke

Régi nevét – Szent György-gomba – arról kapta, hogy már György-naptól, május közepétől felbukkanhat. Jobbára azonban tavasz és nyár fordulóján találkozhatunk vele. Az egyik legízletesebb gombánk, sokféleképpen elkészíthető. Nézzük, mit érdemes még róla tudni!

Szerző:
Turista Magazin
Szerecz György
2023. április 30.

Régi nevét – Szent György-gomba – arról kapta, hogy már György-naptól, május közepétől felbukkanhat. Jobbára azonban tavasz és nyár fordulóján találkozhatunk vele. Az egyik legízletesebb gombánk, sokféleképpen elkészíthető. Nézzük, mit érdemes még róla tudni!

Az igazi gombaszezon májusban kezdődik. Nem mintha a korábban jelentkező fajok nem volnának elég értékesek, de ilyenkor, csapadékos időszak után és a hirtelen felmelegedő időben, ugrásszerűen megnő a fajgazdagság. Előbújnak a csiperkék, tinóruk, galambgombák, megjelenik a réteken a szegfűgomba, ártereken a gévagomba és a nyár-fagomba. A változás egyik fő hírnöke a májusi pereszke (Calocybe gambosa).

Előfordulásában egyrészt csapodár természetű: lombos és fenyőerdőben ugyanúgy találkozhatunk vele, mint rétek, legelők szélén. Ugyanakkor hűséges is: termőhelyein évtizedekig viszontlátjuk. Nőhet egyesével is, de gyakran hatalmas boszorkánygyűrűt képez.

Közepes termetű, de igen kiadós gomba. Általában az egész termőtest krémszínű vagy piszkosfehér, kalapja – főleg fiatalon – gyakran sárgás, okkeres árnyalatú.

Átmérője 3-15 cm, széle kezdetben begöngyölt, majd kiterül, hullámossá válik. Lemezei sűrűn állók, a kalap vastagságához képest feltűnően keskenyek. Tönkje szálas, vastag. Erősen lisztszagú (vagyis olyan illata van, amit a mikológusok így hívnak), fűszeres ízű. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mindig mutassuk meg a magunk gyűjtötte, étkezési célra szánt termőtesteket hivatásos gombaszakértőnek! Így ugyanis el lehet kerülni a mérgezéseket.

A májusi pereszke sokoldalúan felhasználható: levesnek, pörköltnek vagy bármilyen más ételnek kiváló. Ja, nem, rántva semmiképpen nem ajánlott, mert úgy kábé élvezhetetlen. Jó tulajdonságait nagyrészt szárítást követően is megőrzi. A fiatal, még gömbölyű kalapok salátába vagy téli savanyúságnak szintén nagyszerűek. Reggelire, vacsorára vagy vendégváráshoz szendvicskrémet is készíthetünk belőle.

Pereszkekrém

Hozzávalók:

20-25 dkg gomba

egy nagy fej vöröshagyma

két gerezd fokhagyma

10 dkg vaj

2 dl tejföl

petrezselyemzöld ízlés szerint

Elkészítése

A gombát a hagymával, fokhagymával és egy kevés sóval a vaj felén megdinszteljük (keverjük, mert könnyen leég!). Hozzáadjuk a vaj maradékát, az aprított petrezselyemzöldet, majd botmixerrel krémesítjük, végül a tejföllel készre keverjük. Pirítós kenyéren tálaljuk.

Cikkajánló