Szerencsés nemzet vagyunk, hogy több évezredes fürdőkultúrával büszkélkedhetünk és gyógyvizeink is méltán híresek. Azonban korántsem mindegy, hogy az adott bajra milyen gyógymódot választunk.
Nemcsak mi magyarok vagyunk a fürdőzés nagy hódolói, de rengeteg turista is érkezik hazánkba, kifejezetten azzal a céllal, hogy gyógyulást keressen fürdőinkben. Megtörtént, hogy valaki hallotta a rádióban, hogy palackozott gyógyvizeink milyen hasznosak, azonnal vett is a patikában egy üveg keserűsós vizet. Hazatérvén egy ültő helyében meg is itta. Ám a kicsattanó egészség helyett egészen kellemetlen két napot kellett átélnie. Lehet, hogy ásványvizeink mégsem csodatevők?


De igen! Dalmády Zoltán orvos írta a vizeinkről: "A föld titokzatos műhelyében nem ember írta csodálatos recept szerint készült kész orvosság ömlik a földből, hogy az emberek millióinak szerezzen gyógyulást, egészséges, örömteljes, tartalmas életet." Dalmády doktor nagyon pontosan fogalmazta meg! Ásvány- és gyógyvizeink orvosságok, és mint a patikai készítmények esetében, itt sem mindegy az adagolás.
Az ásványvizek, gyógyvizek felhasználása messzi múltra tekint vissza. Őseink régóta tudják, hogy a víz gyógyító hatása a fürdés és az öblögetés mellett ivókúrák formájában is érvényesül. Dr. Batmanghelidj iráni orvosa Tested vízért kiált! című világhírű könyvében írta, hogy "Nem beteg vagy, csupán szomjazik minden sejted, a szomjúságot ne gyógyszerekkel kezeld!" Éltető elemünk a víz, mely testünk tömegének 60-70%-a.
Hajdan igen nagy hagyománya volt az ivókúráknak, ma is jól tesszük, ha az egészség természetes forrásához fordulunk. Ám mielőtt nekifogunk, konzultáljunk orvosunkkal, aki kiválasztja a megfelelő vizet, elmagyarázza az ivókúra hatásait és az esetleges ellenjavallatokat. Vannak ugyanis olyan esetek, amikor nem ajánlott, ilyen pl. a heveny gyomor- és bélhurut, a savhiány, a gyomorfekély, a szívgyengeség.


A gyógyvíz hatása függ a gyógyvíz összetételétől, az elfogyasztott mennyiségtől, de még a víz hőmérsékletétől is. A glaubersós (azaz nátrium-szulfátos) gyógyvizek - mint például a Mira - béltisztító hatásúak, csökkentik az epekövesség kockázatát, hatékonyabbá teszik a fogyókúrát, jótékonyan csökkentik a vércukor- és koleszterinszintet is.
Keserűsós (azaz magnézium-szulfátos) vizeink -mint a Ferenc József, a Hunyadi János vagy az Apenta - elsősorban hashajtó hatásukról ismertek, de aranyér és sérv, epe-, máj- és cukorbaj esetén is érdemes használni. Érdekes módon gyorsabban hat, ha felhígítva és langyosan fogyasztjuk.
Kénes gyógyvizünk - mint például a Parádi víz- a gyomor- és bélbajok doktora, de segít az izületi bajokon és az epebajokon is. Jó a hörghurutra, de a másnapos tünetekre is.
Alkáli-hidrogén-karbonátos, jódos, brómos gyógyvíz a Salvus. Áldásos a cukorbetegségre, emésztési problémákra, gyomorfekélyre, gyomorhurutra, hörghurutra, köhögésre.
Gyógyvizeinket nem csak palackozva vásárolhatjuk meg, hanem fogyaszthatjuk ivókutaknál is. A Széchenyi fürdő vize a gyomor- és epebetegségekre, a vesemedence bajaira, a köszvényre és a csontritkulásra jó. A Rudas fürdő Juventus-forrása a köszvényesek, klimaxosok megmentője.


Lám mennyi panaszra, bajra nyújtanak enyhülést az ivókúrák! De ne felejtsük, a természet orvosságát az előírásoknak és az orvosi utasításoknak megfelelően adagoljuk! Ne siessünk, adjunk időt magunknak és a gyógyvíznek is! Egy kúra általában 3-6 hét, mialatt apránként, lassan kortyolgassuk a panaszunkra javallott gyógyvizet.
Váljék egészségükre!