Az év utolsó meteorraja látványos csillaghullást ígér

Az év utolsó csillaghullása a Geminidák meteorrajhoz köthető, amely a következő napokban éri el a maximumát.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép)
Forrás:
Időkép
2021. december 10.

Az év utolsó csillaghullása a Geminidák meteorrajhoz köthető, amely a következő napokban éri el a maximumát.

A legtöbb meteorra december 13-ról 14-re virradóan lehet számítani, de már a napokban is érdemes az eget kémlelni. Már ha az időjárás is úgy akarja, és nem borítanak be mindent a szürke fellegek. Ma egyébként még egy különleges bolygóegyüttállásnak is szemtanúi lehetünk, amikor a Vénusz, a Szaturnusz, a Jupiter és a Hold rendeződnek szép sorba az égen, ráadásul a napokban még egy üstökös is a közelünkben jár.

Az Időkép előrejelzése szerint a Geminidák megfigyelésére legnagyobb esély a Dunántúl keleti felén és a Dunától keletre eső tájakon várható, illetve az éjszaka első felében lesz érdemes nézelődni, amikor még nem száll le a köd az országra.

A Geminidákra jellemző, hogy sok meteort produkálnak, és nem ritka az sem, hogy fényes tűzgömbként szelik át az eget. A meteorraj nevét onnan kapta, hogy az Ikrek csillagkép (latinul: Gemini) felől látszanak kiindulni. A Föld légkörének felső rétegét kisebb sebességgel érik el, mint más meteorrajok, a 126 000 km/óra azért emberi-léptékkel elég gyorsnak tűnik. Érdekes egyébként, hogy a Geminidákat először csak egy 1862-es feljegyzésekben említik, a meteorraj ugyanis korábban még nem keresztezte a Föld keringési pályáját, így nem volt látható az égbolton.

Cikkajánló