Tudtad, hogy a napokban erre jár egy üstökös?

A Leonard üstökös jó régen járt erre, legutóbb 80 ezer éve tűnt fel a Naprendszer belsőbb régióiban. Ha szerencsénk lesz, december 10-én akár szabad szemmel is kiszúrhatjuk napkelte vagy napnyugta környékén.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép)
Forrás:
Időkép
2021. december 9.

A Leonard üstökös jó régen járt erre, legutóbb 80 ezer éve tűnt fel a Naprendszer belsőbb régióiban. Ha szerencsénk lesz, december 10-én akár szabad szemmel is kiszúrhatjuk napkelte vagy napnyugta környékén.

Legutóbb, tavaly nyáron a Neowise üstököst figyeltük árgus szemmel, most a Leonard üstökös fokozza az izgalmat az egyébként is mozgalmas decemberi égbolton. Bár a Leonard üstökös nem olyan látványos, mint a Neowise, inkább csak egy kis fényes maszatként tűnik fel a csillagok között. „Nagyon sötét, tiszta égbolton, fényszennyezéstől mentes helyen akár szabad szemmel is észrevehető lesz, de inkább csak mint egy szétkenődött folt fog látszani, csóvája nem, vagy csak alig lesz kivehető” – írja az Időkép.

A Leonard üstökös december 12-én ér a Földhöz a legközelebb – persze a közelséget ne földi léptékben értsük– hisz a távolsága ekkor is 34,9 millió kilométer lesz bolygónktól, szóval nem mondhatjuk, hogy csak egy saroknyira lesz tőlünk.

Bár az üstökös vasárnap lesz a legfényesebb, szabad szemmel való megpillantására legnagyobb esély december 10-én ígérkezik. És hogy merre keressük? Az Időkép pontos útmutatást is ad erre vonatkozólag: „A nyugati horizonton kell keresni napnyugta után 30-40 perccel, mielőtt lebukna a horizont alá (17:30 környéke), vagy a hajnali órákban (5:30 után) keleten, mikor még nincs fent a Nap.” Meleg ruha, éles szem és türelem mindenesetre legyen velünk, de a szerencse sem árt, hisz ezen a napon sokfelé borult idő várható.

Csillagászati távcsövekkel már most is kiszúrható a Leonard üstökös, amelyről szép felvételek is láthatók Időkép oldalán, sőt egy montázson össze is hasonlíthatjuk a Neowise és a Leonard üstököst.

December 10-én egyébként egy másik különlegesség miatt is érdemes lesz az eget kémlelni, kora este a déli-délnyugati égbolton fantasztikus bolygóegyüttállást vehetünk szemügyre: a Hold, a Jupiter, a Szaturnusz és a Vénusz sorakoznak majd egy vonalban egymás mellett.

Cikkajánló