Az ifjú magyar fotós kíváncsi tekintetű szöcskéje nyert a nemzetközi pályázaton

Újabb hónap és újabb magyar győzelem. Koncz-Bisztricz Tamás harmadszorra is remekelt a 10 hónapon át tartó legújabb nemzetközi természetfotós pályázaton, ezúttal a Szemek témában nyert szöcskés képével az ifjúsági kategóriában. Mutatjuk a többi magyar fotós sikereit és a pályázat legjobb képeit!

Fotó:
WILDART PHOTOGRAPHER OF THE YEAR
2021. június 26.

Újabb hónap és újabb magyar győzelem. Koncz-Bisztricz Tamás harmadszorra is remekelt a 10 hónapon át tartó legújabb nemzetközi természetfotós pályázaton, ezúttal a Szemek témában nyert szöcskés képével az ifjúsági kategóriában. Mutatjuk a többi magyar fotós sikereit és a pályázat legjobb képeit!

Az idén indult brit szervezésű WildArt Photographer of the Year természetfotós pályázat 10 hónapon át tart, és minden hónapban egy új témát kapnak a fotósok, amelyre a világ minden tájáról amatőr és profi fotósoktól is egyaránt várják az alkotásokat. A verseny minden hónapjában megválasztják az adott téma legjobb képeit, majd a 10. hónap után a győztesek közül kiválasztják az idei év abszolút győztesét. A pályázatnak ifjúsági kategóriája is van, és itt is a havi győztesek közül kerül majd ki a legjobb ifjú természetfotós. Úgy tűnik, eddig Koncz-Bisztricz Tamásnak nem nagyon akad ellenfele, ugyanis az eddigi összes témát megnyerte, így egyre nagyobb az esélye az abszolút győzelemre a fiatalok között.

De mielőtt kicsit bővebben bemutatnánk Tomi mostani győztes fotóját, lássuk, a felnőttek között ki nyerte meg a márciusra meghirdetett Eyes/Szemek témát. A pályázat különlegessége, hogy minden hónapban más, nemzetközileg elismert fotós értékeli a képeket, ezúttal az Egyesült Államokból Josh Galicki természetfotós döntött a díjazott képek felől, aki Észak-Amerika egyik vezető madárfotósa. A pályázat másik érdekessége, hogy a Rob Read által alapított verseny nemcsak e gyönyörű képek által szeretné felhívni a figyelmet a természetvédelemre és a vadvilág megóvására, hanem minden hónapban más-más szervezetnek ajánlják fel a pályázatra befolyt összegek egy részét, amelyet az aktuális zsűriző fotós dönt el. Josh Galicki pedig ezúttal az Amerikai Madárvédelmi szervezet aranyszárnyú hernyófaló védelmével foglalkozó projektjét választotta kedvezményezettnek. A Szemek téma győztes fotóján mégsem egy madár látható, hanem egy hegyi gorilla, egy igen izgalmas kompozícióban, amelyet a brit Trai Anfield készített Ugandában.

Trai egy hosszabb túra végén készítette ezt a fotót, amikor is felfigyelt rá, hogy a gorilla egy fa kérgét rágcsálva egy lyukat harapott ki abból. Azt gondolta, milyen jó volna, ha ezen a lyukon keresztül találkozna a tekintetük. Nagyon sokáig kellett kézből kitartania a nem túl könnyű 400mm-es optikáját, amely a kép készítésében a legnagyobb nehézséget okozta, de végül sikerült elcsípnie az áhított pillanatot és a kíváncsi gorillatekintet találkozott az övével.

A holland Bianca Blonk által készített második helyezett fotón elsőre nem igazán lehet megállapítani, milyen állatot is látunk. Az biztos, hogy havas tájban készült egy szőrös állatról. A bágyatag tekintetű lény pedig nem más, mint egy havasi nyúl, amelyet a skót hegyekben fotózott egy hideg februári télen.

A havasi nyulak télen az energiaveszteség csökkentése miatt nem túl aktívak, szinte mozdulatlanul gubbasztanak a fehér havas tájban, télire fehér bundára váltanak, hogy így maradjanak rejtve a ragadozók elől. Ez a nyúl azonban még nem volt teljes téli öltözetben és a hó se volt akkora, így Bianca felfigyelt rá és elkezdte fotózni. Hasalva a hóban, óvatosan kúszott egyre közelebb a nyúlhoz, hogy ne ijessze el, aki jórészt aludt ezalatt és csak egy kis időre ébredt fel és meresztette magasba a füleit, és ekkor készült ez a merész kompozíciójú kép.

A harmadik helyre egy ultracuki béka még cukibb tekintete ugrott, a képet az olasz Alessandro Chiezzi készítette Costa Ricában, egy Centrolene ilex nevű üvegbékaféléről.

És most ugorjunk a fiatalokhoz, és a győztes képhez, amelyet Koncz-Bisztricz Tamás készített egy fűrészeslábú szöcskéről. Bár névadó lábai nem, hatalmas szemei nagyon is látszanak ezen az izgalmas kompozíciójú képen a Tomi által csak jópofának nevezett rovarnak.

A fűrészeslábú szöcske hazánk legnagyobb szöcskefaja, így lehet az, hogy Tomi kocsiból szúrta ki ezt a példányt, amikor épp a szokásos kört tették édesapjával egyik kedvenc fotós helyén, Bugacpusztán. Ennyi pont elég volt neki ahhoz, hogy felkeltse érdeklődését és nekiálljon fotózni, közben folyamatosan kereste az amúgy zavaros fűben a megfelelő kompozíciót. Csápjai és hatalmas szemei fogták meg leginkább, így egy makroobjektívvel készítette el ezt a mókás képet. Tomiék eközben egész összebarátkoztak a szöcskével, annyira, hogy még a kezükön is mászkált, így most azt is láthatjuk, milyen nagy is ez a szöcskefaj.

Közben más dolgokat is megfigyeltek rajta, Tomi például a járására azt mondta, olyan mintha táncolna. A fűrészeslábú szöcske egyébként Magyarországon védett és Európában is ritka faj, hazánkban természetvédelmi értéke 50000 Ft.

Ahogy a korábbi havi témáknál, a beérkező pályázati képek közül először egy TOP100-as mezőnyt választanak ki, ahova a legjobbnak ítélt képek kerülnek. Ebben mindig találkozhatunk több magyar alkotásával is, és ez most sem volt másképp, ezúttal még két hazai fotós képei lettek kiemelve a mezőnyből.

Az egyik Daróczi Csaba, aki három képpel is a legjobb 100 közé került, ebből most kettőt meg is mutatunk. Az egyiken egy héja látható, amint egy madaraknak szánt itatóból iszik, közben narancsos szemei csak úgy izzanak, mintha ebben a pillanatban is zsákmányra lesne.

Másik fotóján egy örvös galamb néz vissza ránk egy nem mindennapos kompozícióban és fényekben.

Kércz Tibor a másik magyar fotós, aki bekerült a TOP100-ba. Neki két képét emelték ki, az egyik egy régi ismerős, egy nagy-nagy kedvenc, amivel Tibor a minimalizmust maximálisan kiaknázta, és amely már több korábbi versenyen is szépen szerepelt, sőt sorozatban győztes is lett. Az itt látható Minim-owl című fotóját mintha csak a mostani Szemek pályázatra készítette volna, hisz a teljesen fehér havas tájban csak a a hóbagoly két szeme pillog vissza ránk. Egyszerűen zseniális kép!

Másik fotójával is találkozhattunk már korábbi pályázatokon, amelyen egy kuvikcsalád életének egy pillanatát láthatjuk. Az Ópusztaszeren készült fotón a szemet a jobb oldalon, a fatörzsben keressük. Tibor ezzel a szokatlan perspektívájú megoldással szerette volna megmutatni milyen az, amikor a fiókák türelmesen várják a finom falatokkal érkező gondos szüleiket.

Végül készítettünk még nektek egy összeállítást a pályázat díjazott képeiből, amelyet az alábbi képre kattintva nézhettek meg. Ha pedig az összes TOP100 képet meglesnétek, kattintsatok ide, a pályázat oldalára, illetve ha ti is szeretnétek megmérettetni magatokat, ne habozzatok, még jó pár téma maradt erre az évre, amelyre pályázhattok. Segítségül a kép alatt összeszedtük nektek a legfontosabb tudnivalókat, további részleteket pedig ide kattintva találtok.

Szöveg
  • A pályázat 10 hónapon át, januártól októberig tart
  • Minden hónapban egy konkrét témát adnak meg
  • Az idei témák sorrendben: nedvesség, tér, szem, kapcsolat, fény, absztrakt, monokróm, hátsó udvar, mozgás, színek
  • Egy hónapban egy zsűritag választja ki a legjobbakat
  • A 10 hónap győztes képéből választják ki év végén a verseny abszolút győztesét
  • A portfólió-díj elnyeréséhez minimum 6 hónap témájára kell nevezni
  • Amatőr és profi fotósok is pályázhatnak
  • A képek készülhetnek az okostelefontól a legmodernebb tükrös vagy tükör nélküli fényképezőgéppel is
  • A felnőtt kategória mellett a 18 év alattiak külön ifjúsági kategóriában nevezhetnek
  • Elbírálásnál a kreatív és művészi megközelítéseket keresik
  • Kedvező nevezési díjak
  • Minden nevezett kép után 0,2 fontot az adott hónap kiválasztott természet- vagy állatvédelmi szervezetnek juttatnak el
  • A hónap nyerteseinek díja: arany - 500 font; ezüst - 200 font; bronz - 100 font
  • A hónap ifjúsági kategóriájának győztesének nyereménye 50 font
  • Legjobb portfólió-díj: 1500 font
  • Abszolút fődíj: 3000 font
  • Abszolút győztes ifjúsági kategóra díja egy Swarovski Optik CL Pocket 8x25 binokulár
  • Különdíjak
Cikkajánló