Az indítóállomás mozgatórugói - 1. rész

A Volán SE természetjárói már évtizedek óta jönnek lelkesen a Gerecse 50 mezőnyét elrajtoltatni és fogadni őket a célban. A hatalmas munkát végzők közül elsőként a szakosztály jelenlegi, valamint korábbi vezetőjével készítettünk interjút.

Szerző:
Dabis Balázs Silvius
Fotó:
Dabis Balázs Silvius
2014. április 4.

A Volán SE természetjárói már évtizedek óta jönnek lelkesen a Gerecse 50 mezőnyét elrajtoltatni és fogadni őket a célban. A hatalmas munkát végzők közül elsőként a szakosztály jelenlegi, valamint korábbi vezetőjével készítettünk interjút.

Horváth Zoltánné nevéhez fűződik a Volán SE természetjáró szakosztályának újraélesztése, a becsülettel megszervezett és szépen felépített közösséget nyugdíjazásakor jó kezekbe adta. Most Pápai Lászlóné viszi tovább a szép hagyományokat.

 

Ön 2005-ig vezette a Volán SE Természetjáró Szakosztályát.
HZM:
1995-ben alakítottuk meg újra a Volán Sportegyesületen belül a természetjáró szakosztályt. Ennél az egyesületnél nagyon sok sportág képviseltette magát akkoriban. A röplabda "vitte a prímet", de volt itt minden: tekések, autósok, horgászok, csak a természetjárás hiányzott sokáig. Azaz gyakorlatilag létezett a szakosztály, csak nem működött, vezetője sem volt. Úgy alakult az életem, hogy elvállaltam a vezetést.

 

Milyen munkakörben dolgozott a Volánnál akkoriban?
HZM:
Bevételellenőr voltam a központban, mindenkit könnyen elértem a dorogi, tatai, eszetgomi, oroszlányi üzemekből, így egyre több embert tudtam megnyerni a természetjárás szent ügyének.

 

A Gerecse 50-nel is az újrakezdéskor került kapcsolatba a szakosztályuk?
HZM:
Nem, voltak olyanok, akik már jóval korábban. Mindig segítettem férjemnek a Gerecse 50 szervezésénél, az indítóállomásra már korábban is hívtam volános kollégákat segíteni. Ilcsikéék, az anyaggazdálkodás néhány dolgozója nagy természetjáró volt, mindig örömmel jöttek. Nagyon büszke vagyok rájuk, mert sokan már évtizedek óta dolgoznak az indítóállomáson.

 

 

Az Ön vezetése alatt miként alakult a szakosztály élete?
HZM:
Szervezetté vált. Megkezdődtek a túrák, megkerestük azokat a dolgozókat, akik érdeklődtek a természetjárás iránt és igazi közösséggé kovácsolódtunk.

 

Pápai Lászlóné vette át a stafétabotot Magdikától, amikor ő nyugdíjba ment. Korábban mivel foglalkozott Ön a szakosztályban?
PL:
Én túravezető vagyok a szakosztályban. Sokszor indultunk a Gerecse 50 teljesítménytúra 10 kilométeres szakaszán. Több társunkat meggyőztem, hogy bírnák a 20-as távot is. Nem hitték, de megpróbálták, igazam lett. Néhány éve már nem megyünk túrázni, mert a résztvevők száma évről évre növekszik, és a feladat is sokkal több lett az indítóállomáson. Igyekszünk segíteni, hogy mindenki gyorsan el tudjon rajtolni.

 

Milyen megoldásokkal gyorsítják ezt a folyamatot?
PL:
Minden évben növelnünk kell a regisztrálásnál dolgozók létszámát, így csökken a sorbanállás ideje az induláskor. A külföldről érkezőknek külön nevezési lehetőséget biztosítottunk a Jubileum parkban, angolul és németül is megértjük őket. Tavaly már tíznél is többen dolgoztunk az indításkor. Gyorsnak kell lennünk, mert rengetegen érkeznekvonattal hajnalban, így már a korai órákon hömpölyög a tömeg. A korábbi évek tapasztalatainak megfelelően optimalizáljuk az indítóállomásokat annak megfelelően, hogy melyik távon indulnak a legtöbben. Mivel az 50-es táv a legnépszerűbb, erre biztosítjuk a legtöbb embert. Az előzetes online regisztráció már sokat gyorsított a folyamaton, ezt tavaly alkalmaztuk először. Idén az MTSZ-szel együttműködve még hatékonyabb online megoldásokkal igyekszünk biztosítani, hogy minél hamarabb elstartolhasson a mezőny.

 

Hogyan működik jelenleg a szakosztályuk?
PL:
Megközelítőleg százan vagyunk most tagok. Az a bajunk, hogy míg az alapítótagok 70%-a már nyugdíjas, a fiatalokat nehezen tudjuk bevonni. Azért a nagyszülőkkel együtt még sok gyereket el tudunk csábítani a túrákra, de később már nehéz őket elhívni. Minden évben rengeteg túrát tervezünk. Főleg 10 kilométer körülieket, mert a csapat nagyrésze erre van "hitelesítve". Országjáró túrákon is indulunk, tavaly részt vettünk a Budapest-kupán, és huszonnyolcan teljesítettük. Szervezzük az IVV (Internationaler Volkssportverband - Nemzetközi Népi Sportszövetség) túrákat ősszel és tavasszal. Ez nagyon népszerű lett a köreinkben, ezért is rendezzük meg évente két alkalommal az Öreg-tó és a Cseke-tó körül.

 


Az indítóállomáson dolgozókat bemutató sorozatunkat hamarosan folytatjuk.

 

A Gerecse 50 hivatalos oldala

A Gerecse 50 pontőreit bemutató sorozatunk:

 

A Gerecse 50 pontőrei - Felfrissülés a vértestolnai elágazásnál
A Gerecse50 pontőrei - A holtpont állomása
A Gerecse50 pontőrei - A borász bányász és a zsíroskenyerek mestere
A Gerecse 50 pontőrei - Generációról generációra

 

Cikkajánló