Gerecse50

Az indítóállomás mozgatórugói - 2. rész - Akik nélkül nem lenne sikeres ez a teljesítménytúra

A Volán Természetjáró Szakosztályának szinte valamennyi tagja ott van áprilisban a Jubileum parkban és segít a Gerecse 50 teljesítménytúra lebonyolításában. Nélkülük nem lenne ilyen sikeres ez a rendezvény.

Szerző:
Dabis Balázs Silvius
Fotó:
Dabis Balázs Silvius
2014. április 18.

A Volán Természetjáró Szakosztályának szinte valamennyi tagja ott van áprilisban a Jubileum parkban és segít a Gerecse 50 teljesítménytúra lebonyolításában. Nélkülük nem lenne ilyen sikeres ez a rendezvény.

01_nagyneandai-.jpg

 

Nagyné Andai Angéla 15 éve a korábbi szakosztályvezető, Magdika hívására érkezett az indítócsapathoz. Akkor még az Oázis strandfürdőből indult a Gerecse 50. Angéla szerint azóta rengeteg minden megváltozott, nemcsak a Gerecsén induló teljesítménytúrázók népszerűsége nőtt, hanem hozzájuk alkalmazkodva a verseny szervezettsége is évről évre tökéletesedett. A kezdeti éveknél még volt egy kis holtidejük az indítás és a beérkezés között: egy rövidebb távot ők is tudtak teljesíteni, de az utóbbi három évben erre már nincs lehetőségük, mire elrajtolnak az utolsó indulók, már érkeznek is az elsők a célba.

 

Angéla a hosszútávon indulókat rajtoltatja, az ő sora a leghosszabb. Az online nevezés lehetősége tavaly már jelentősen gyorsított a regisztráció folyamatán, de a nevezési díjak beszedésével még mindig sok idő elment. Idén ez már másként lesz, hiszen nemcsak nevezni, de a nevezési díjat is be lehet fizetni az interneten keresztül.

 

02_kovacs_laszlone_moni-2.jpg

 

Kovács Lászlóné, Móni 1996-ban a kiskutyája miatt lett természetjáró. Az ebnek sok mozgás kellett, így lépett be az egész család a szakosztályba, természetesen Alfika kutya is rendes taggá avanzsálódott. A Gerecse 50-en minden Volános természetjáró dolgozik, így Móniék is odatették magukat minden évben, csak akkor maradtak ki a szervezésből és lebonyolításból, amikor gyermekük született.

 

Mónika a férjével együtt dolgozik a teljesítménytúrán. Az indítókapunál ők írják rá az indulási időket a nevezési lapokra, és az interneten regisztráltak lapjait is ők gyűjtik be. A beérkezőknek már a turulnál ontják a málnaszörpöt lajtoskocsiból, így ők elég változatos munkát végeznek a Gerecse50-en.

 

aaa.jpg

 

Himschitz Jánosné, Emi is korán kel április harmadik szombatján. Ráadásul ilyenkor álmosnak sem szabad lennie, mert be kell szedni a nevezési díjakat, és pontosan kell visszaadni mindenkinek. Emi férje, János a ruhatárban dolgozik, majd a beérkezést követően a jelvények kiadásáért is ők felelnek.

 

A tatai házaspár egész nap keményen dolgozik, hogy mindenki elégedett legyen. Sokan már megismerik őket más túrákon, mert ők is szívesen túráznak a hétvégéken. Ilyenkor kollégiumokban szállnak meg és nagyon jól mulatnak. Igazi közösség a volánosoké, alig várják a következő kirándulás időpontjának kihirdetését.

János a szakosztály főszakácsa, a Gerecse 50 sikerét is mindig az ő bográcsa mellett ünnepli meg a csapat jelentős része.

 

Horváth Zoltánné, Magdika is nagyon büszke a csapatra, amelynek korábban ő volt a szakosztályvezetője. Kivételes emberek dolgoznak a teljesítménytúra sikeréért - mondja. - Ha úgy adódik, hogy valami váratlan feladatot kell hirtelen megcsinálni, nem unszolni kell őket, hanem egyszerre többen is jelentkeznek rá.

 

06_abraham_jozsef_es_felesege-(1).jpg

 

Ábrahám Józsefné, Ilcsi is ott segít, ahol tud. A nap kezdetén az 50 kilométerre indulók nevezési lapjait veszi el, majd besegít a rövidebb távokon rajtolók indításánál is. Egy nap körülberül 500 nevezést intéz el. Megközelítőleg fél perc alatt tud kiszolgálni egy túrára indulót, ha pontosan kiszámolva hozzák a nevezési díjat, vagy az interneten már beneveztek, akkor sokkal rövidebb idő alatt.

 

img_0977-.jpg

 

Akik nem szeretik a sorban állást, azok néhány éve már előző nap is benevezhetnek a helyszínen. Ilcsi szolgálata így már péntek délután megkezdődik. Sok száz ember él is ezzel a lehetőséggel.

Ilcsi férje, Ábrahám József nem a Volánnál dolgozott, de felesége révén ő is csatlakozott ehhez a szakosztályhoz. Persze a természetjárást mindig is szerette. Józsi különösen fontos feladatot tölt be a szakosztály rendezvényein, mindig ő rakja meg a máglyát, és gyújtja meg a tüzet. A volánosok nemes egyszerűséggel csak tűzmesternek nevezik. Korábban a megyei első osztályban focizott, még 47 évesen is rúgta a bőrt.

 

A Gerecse 50-en a pakolásból veszi ki osztályrészét, hordja a székeket, asztalokat. Az elsők között érkezik, és mindig az utolsók között megy el. Persze napközben sem unatkozik, ha bárkinek szüksége van valamire, Józsi azonnal jön és segít.

 

bbb.jpg

 

Az indítóállomás kiválóságai nélkül nem lenne a Gerecse 50 Magyarország legnépszerűbb teljesítménytúrája. A népszerűsítésben persze maguk is kiveszik a részüket, folyamatosan győzködik barátaikat, kollégáikat, hogy tegyék próbára ők is erejüket. Magdika is sikerrel meggyőzte egyszer egy kollégáját, akik éppen abban az évben szánta rá magát a rajtra, amikor csapadékos napon volt a teljesítménytúra. Az agyonázott holtfáradt kolléga este a célban csak annyit mondott Magdikának: "Egy hétig ne szólj hozzám!" - de szerencsére hamar megbékélt.

 

ccc.jpg

 

A Volános természetjáróknak persze rengeteg izgalmas, vicces történetük van az elmúlt évtizedekből. Tudomásuk van egy “kilométerhiányos” túrázóról is, aki már hatkor elrajtol, gyorsan teljesíti valamelyik távot, majd benevez egy másikra. A három évtized legendáit pedig megőrzi a Volán Természetjáró Szakosztályának emlékezete.

 

Az indítóállomás mozgatórugói - 1. rész - A Volán TSE vezetői

 

Cikkajánló