Az összes hazai via ferrata egy helyen

A „ferratázás” Magyarországon is egyre népszerűbb, ezért igazi hiánypótló oldal született akkor, amikor a Természetjáró.hu csapata összegyűjtötte mindegyik magyarországi helyszínt praktikus információkkal, fotókkal és falrajzokkal – sőt, a fontosabb sziklamászóhelyeket is megtaláljuk.

Szerző:
Természetjáró.hu
2022. május 3.

A „ferratázás” Magyarországon is egyre népszerűbb, ezért igazi hiánypótló oldal született akkor, amikor a Természetjáró.hu csapata összegyűjtötte mindegyik magyarországi helyszínt praktikus információkkal, fotókkal és falrajzokkal – sőt, a fontosabb sziklamászóhelyeket is megtaláljuk.

Az egyik legkülönlegesebb hegyi sport, a sziklamászás könnyített formájaként leírható via ferratázás alig néhány éve jelent meg Magyarországon. A 2010-es években megnyitott útvonalakat az utóbbi években újabbak kiépítése követte, így országszerte már 7 helyszínen hálóznak be drótkábelek magasba törő sziklafalakat.

A Magyar Természetjáró Szövetség digitális útikönyve, a Természetjáró.hu és az ahhoz tartozó Természetjáró applikáció pedig az összes helyszínt, és azok összes via ferrata pályáját tartalmazza nehézségi és hosszadatokkal együtt.

A helyszínleírások, a vasalt utak ismertetése és a megmászható falak geológiai jellemzése mellé igényes és terjedelmes képanyag társul, így a ferratázni indulók mostantól mindent megtalálnak egy helyen. A felületen fellelhetők a via ferrata-helyszínek megközelítési és parkolási lehetőségei vagy éppen a felszerelés-kölcsönzési pontok is, az eligazodást falrajzok segítik.

Aki pedig most ismerkedne meg ezzel a sporttal, a Természetjáró.hu és a Természetjáró app tematikus oldalán részletes ismertetőt olvashat a via ferratázásról és annak történetéről.

A Cuha-patak szurdokjának vasúti viaduktjai felett, Csesznek festői várfalai körül, Tatabánya Turul-szoborral ékesített mészkőszikláin, Demjén természetes mászófalán, Felsőtárkány sziklaszirtjein, az Esztramos kárpáti díszletei között, vagy a Megyer-hegyi Tengerszem tükre fölött kapaszkodva új szemszögből, új oldaláról ismerhetjük meg a tájat. Ehhez az élményhez segíti hozzá a Természetjáró mindazokat, akik most húznak először beülőt, vagy az alpi ferratákra gyakorolnának hazai terepen.

A sziklamászóknak is van egy jó hírünk

Emellett a Természetjáró mostantól Magyarország legnépszerűbb és legfontosabb sziklamászó helyeit is tartalmazza. A klasszikus mászókalauzok szellemében a helyszínismertetők mellett az egyes falak és fontos mászóutak leírása, kiépítésük története is fellelhető az oldalon és az applikációban, az eligazodást, útválasztást pedig gyakorlatias tippek és geológiai leírások segítik. A gyűjtemény a Bakonytól a Tokaji-hegységig, a Róka-hegy sűrűn mászott kőfejtőjétől a dédesi Kisvár félreeső mészkőváráig összesen 21 mászóhelyet ismertet az összes út nehézségi szintjével és falrajzokkal kiegészített fotógalériákkal.

A hazai sziklamászás lehetőségeiről és a technikai tudnivalókról a Természetjáró.hu és a Természetjáró app sziklamászásnak szentelt, térképes megjelenítéssel is ellátott oldalán kaphattok információkat.



Cikkajánló