Az otthon itt van: harkályfióka-nevelés élőben

Abban a kivételes szerencsében van részem idén, hogy az ablakomból kísérhetem figyelemmel egy balkáni fakopáncs-pár (Dendrocopos syriacus) költését. Csak a függönyt kell elhúznom ehhez minden reggel.

Szöveg és fotó:
2021. június 14.

Abban a kivételes szerencsében van részem idén, hogy az ablakomból kísérhetem figyelemmel egy balkáni fakopáncs-pár (Dendrocopos syriacus) költését. Csak a függönyt kell elhúznom ehhez minden reggel.

A harkályfélék odúépítő szerepükből adódóan kivételes helyet foglalnak el az állatvilágban. Hátramaradó odúikat sok más hazai védett faj használja téli szállásnak, és költési időben is rendszeresen találhatunk hazai fajokat olyan odúban, amit fakopáncsok vájtak a korábbi időszakokban.

A balkáni fakopáncs a nagy fakopáncshoz (Dendrocopos major) hasonló méretű, és még 100 éve sincs, hogy a Balkán félsziget felől benépesítette a Kárpát-medencét. 1960-ra a hazai nagyfakopáncs-állomány tetemes része erdei területekre szorult, a balkáni fakopáncs pedig a kertek, szőlősök, fasorok madarává vált. Jelenlegi stabil állománya nagyjából nyolcada a nagy fakopáncsénak.

Terepi határozása inkább szakemberek feladata, képen viszont nagyon könnyen különbséget tudunk tenni a két faj közt. Ha kertben látunk fakopáncsot, az nagy valószínűséggel balkáni, ha erdőben az nagy valószínűséggel nagy fakopáncs.

A nagy fakopáncs csőrtől induló fekete bajuszsávja eléri a fekete hátat, azonban ez a sáv a balkáni rokon esetében sohasem kapcsolódik a háti részhez, és a nagy fakopáncs szélső farktollai fehér alapon fekete foltosak, a balkáni fakopáncs szélső farktollai pedig fekete alapon fehér foltosak.

A balkáni fakopáncs fogyasztja az összes hazai harkályfaj közül a legtöbb lédús gyümölcsöt (eper, cseresznye), és - ami tudományos szempontból új - az illusztráló képekből kiderül, hogy ezzel a táplálékkal fiókáit is nagy mennyiségben eteti. A vitaminban gazdag, változatos étrend fontos a fiókák csontozatának (és persze egyéb szerveinek) megfelelő kialakulásához. Emberközeli élőhelyének megfelelően olyan fafajokat preferál odúépítés céljából, amik a kertben megtalálhatók: alma, szilva, barack, cseresznye, akác vagy eperfa.

Nyírfában való költést szakemberek még nem írták le, szerencsére nálam ez a pár költésre ezt is megfelelőnek találta. Remélem, jövőre is visszatérnek majd, bár a balkáni a legtöbbször minden költés előtt új odút készít magának. Fészekalja 4-7 fiókából áll. Mindkét szülő kotlik a tojásokon, felváltva. Az odúban felhalmozódó ürülék eltávolítása megfigyeléseim szerint a hím madár feladata. Kikelés után 24-25 napra az anyányi méretű fiókák kirepülnek.

Nem vonuló madár. Védelme téli etetéssel elősegíthető: napraforgóval, olajos magvakkal, faggyú és napraforgó összeolvasztott keverékével, mogyoróval, mandulával és dióval. Költési időben 46 mm-es röpnyílású rönk odúval telepíthető.




Cikkajánló