Harkályok egymás között – videó

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság videóján egymás közelében két különböző harkályfajt is láthatunk. A fekete harkály és a fehérhátú fakopáncs – úgy tűnik – jól megférnek egymás mellett, és nem zavarja őket a szomszéd kopácsolása.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2021. február 18.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság videóján egymás közelében két különböző harkályfajt is láthatunk. A fekete harkály és a fehérhátú fakopáncs – úgy tűnik – jól megférnek egymás mellett, és nem zavarja őket a szomszéd kopácsolása.

Az erdő télen jóval csendesebb, mint az év más időszakaiban. Vannak azonban olyan hangadók, akikre télen is bizton lehet számítani.

Két dudás, vagyis inkább két dobos

A harkályok dobolása ilyenkor is hallható, hisz ez részben a táplálékkereséshez kapcsolódik, márpedig enni télen is kell. Az alábbi videóban, amit Szegedi Zsolt az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa készített, két különböző és egyaránt nagyon szép harkályfaj látható munka közben.

Az egyik a faj, a varjúméretű fekete harkály, a legnagyobb hazai harkályfaj. A videón is jól látszik, hogy munka közben nagy kéregdarabokat hánt le a fatörzsről. A hímnél a fejtető teljesen piros, míg a tojó esetében csak a tarkón van egy kisebb piros folt. A fekete harkályt a hangjáról is könnyen fel lehet ismerni. Röptében „krü-krü-krü” hangot ad, míg leszálláskor éles, panaszos „kííű” hangot hallat.

A fokozottan védett fehérhátú fakopáncs hazánk legritkább harkályfaja, a 4-500 méter feletti elegyes lomberdőkben él. A zavartalan élőhelyekhez és a korhadt fákhoz kötődik, és rá is jellemző, hogy nagy területen hántja le a fák kérgét.

Az erdő főbérlői

A kopogtatással a harkályok odúkat is vésnek, de a dobolás sokatmondó hangjelzés is a fajtársak számára, így jelölik ki a hímek saját területük határait. Épp ezért előnyös, ha minél messzebbre hallatszik a dobolás, mert annál eredményesebben tudja hirdetni azt, hogy ki az adott terület domináns egyede. A fekete harkályok ezen a téren verhetetlenek, a dobolásuk akár 2-4 km-re is elhallatszik.

A harkályok által vésett odúk az erdő többi lakója számára is fontosak. A fekete harkály készíti a legnagyobb odút, amelynek röpnyílása 10 cm-nél is nagyobb lehet. A fekete harkályok korábbi lakhelyeit előszeretettel használja például a kék galamb, a gatyáskuvik, de a nyuszt, vagy akár a vadmacska is szívesen beköltözik oda.

További érdekes videók, fotók és írások az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság közösségi oldalán

Cikkajánló