Hírek

Az ugartyúkról leginkább ijesztő rikoltása árulkodik

A különös tekintetű ugartyúk nemcsak ritkán látható, de tényleg ritka, országos költőállománya 30 pár körül lehet. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területén a faj rendszeresen csak Dévaványa térségében költ.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Szél Antal István / Körös - Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
2021. augusztus 6.

A különös tekintetű ugartyúk nemcsak ritkán látható, de tényleg ritka, országos költőállománya 30 pár körül lehet. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területén a faj rendszeresen csak Dévaványa térségében költ.

A hazai állománya jelenleg 30 pár lehet, ennek több mint a fele a Duna-Tisza közének északi részén található. A Dévaványa környéki pusztákon és mezőgazdasági területeken mintegy 3-5 pár költ – tudtuk meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapjáról.

A fészkek felmérése nem egyszerű feladat, ugyanis nehéz megtalálni azokat. Bevett módszer, hogy költési időszakban a szakemberek az alkonyati órákban végigjárják a potenciális fészkelőterületeket, és figyelik a madár jellegzetes, rikoltásszerű hangját, ami alapján be tudják határolni a fészkelőhelyet. Minderre azért van szükség, hogy ha kell, még időben be tudjanak avatkozni a sikeres költés érdekében.

A madár jellegzetes, és kicsit ijesztő hangját Szilágyi Attila, Hortobágyon készült videójában is meg tudjátok hallgatni.

Az ugartyúkoknál a fiókanevelési időszak július végéig befejeződik, augusztusban pedig elkezdődik a nyár végi, kora őszi gyülekezés, amiről leginkább szintén a hangjuk árulkodik. Szeptemberben aztán elindulnak afrikai telelőhelyeik felé. Ennek pontos helyéről egyelőre keveset tudni, mivel Magyarországon nagyon kevés madarat jelölnek, így a szakemberek még nem ismerik a hazai madarak pontos vonulási útvonalát.

Cikkajánló