Az újjáépült csókakői várban jártunk

Csókakő vára néhány éve radikális rekonstrukción esett át, amit néhányan örömmel, mások kevésbé elégedetten fogadtak. Megnéztük, mivé alakult az egykori várrom. 

Szerző:
Joó Annamária
Fotó:
Gulyás Attila
2018. november 2.

Csókakő vára néhány éve radikális rekonstrukción esett át, amit néhányan örömmel, mások kevésbé elégedetten fogadtak. Megnéztük, mivé alakult az egykori várrom. 

A 81-es útról már messziről hívogat a Vértes oldalába „tapasztott” vár. Robusztus középkori kőfalai mellett szinte világítanak az újonnan hozzáépített hófehér falrészletek Csókakő sziklaplatóján. A várhegy aljából egy viszonylag rövid, de meredek kaptató után érkezünk meg a bejárathoz, ahol rögtön szembetűnik, hogy az utóbbi években jelentős átalakításokon esett át az építmény. Szépen felújított kapuzat és mögötte kaputorony fogad minket felvonóhíddal, amely azért is különleges, mert ilyen teljesen rekonstruált csapórácsos-felvonóhidas kapuszerkezetre máshol az országban nem nagyon bukkanhatunk.

 

A rekonstruált kaputorony és a felvonóhíd a vár bejáratánál. Balra fent feltűnik a kápolna modern épülete

 

Romokon modern épületek

 

A kaput átlépve rögtön a rendezett alsó várba jutunk, amelyet a Rozgonyiak toldottak hozzá a jóval kisebb felső várhoz a 15. században, amikor is az erődítményt családi rezidenciává alakíttatták át. Ebben az időszakban épült a kápolna is, amelynek romjain ma szinte toronyként áll egy fehérre festett, modern építészeti alkotás. Az épület egyházi funkcióját jól láthatóan hangsúlyozza a falán aszimmetrikusan elhelyezett kereszt.

 

Már a kaputorony, de a várfal lőréses pártázatának újjáépítésén is látszik az a tervezői szándék, amely direkt erős kontraszttal választja el a meglévőt a kiegészített részletektől. A kápolna esetében pedig már teljesen egyértelmű, hogy ilyen építmény sohasem létezett a középkorban. Ez rendben is van, a tervező nem akart történelmet álmodni, az arányok azonban mindig fontosak. Az összhatás meglepő, de mégsem annyira zavaró. A kaputorony és a várkápolna hivatalosan nem látogatható, csak a szeptemberi várjátékok ideje alatt, esetleg egy-egy csoportos idegenvezetés során nyitja ki a kapuit. A kápolna ráccsal van lezárva, így betekinteni azért be lehet.

 

 

A felújított várkápolna belseje. Az egyházi krónikák szerint 1601-ben Brindisi Szent Lőrinc hálaadó misét tartott a csókakői vár kápolnájában

 

Számos egyéb néznivaló akad még a várban, akár több órát elbámészkodhatunk, érdekes részleteket felfedezve, a parádés panorámáról nem is beszélve, amely hosszú percekig odatapaszt a vár fokára. Belátni a fél Dunántúlt, a lábunk előtt hever a móri táj kordonos szőlőivel, a távolban felkéklik Fehérvárcsurgó tava, és a Keleti-Bakony is jól látszik. A Turista Magazin novemberi számában további érdekességeket olvashatsz a látványos fekvésű vár történetéről és átalakulásáról.

 

 

A NOVEMBERI SZÁMUNKAT ITT TUDOD ONLINE MEGRENDELNI, ELŐFIZETNI PEDIG ITT TUDSZ RÁNK.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Várak és romok a Vértesben - 2. rész

Csókakő várára alig ismertünk rá
 

Cikkajánló