Az utóbbi évtizedekben tisztább lett a Balaton vize

Ezt műholdfelvételek alapján állapították meg. Az eredmény azért is érdekes, mert globálisan negatív tendenciát mutat a vízminőség az algásodás miatt.

Fotó:
Adobe Stock
2020. július 7.

Ezt műholdfelvételek alapján állapították meg. Az eredmény azért is érdekes, mert globálisan negatív tendenciát mutat a vízminőség az algásodás miatt.

„Hat kontinens 33 országában 71 tavat vizsgáltak a Landsat műholdak adatai alapján. A kutatáshoz 100 négyzetkilométernél nagyobb tavakat választottak úgy, hogy minél jobban különbözzenek a fizikai körülmények, a földrajzi szélesség és az emberi beavatkozás mértéke” – olvasható az Időkép oldalán.

Megvizsgálták tehát 28 év (1984-től 2012-ig) 32 000 nyáron készült felvételét erős infravörös jelek után kutatva. Azért ezeket figyelték, mert a fitoplankton virágzásakor megnő a klorofill koncentrációja, ami elnyeli a kék és vörös hullámhosszakat, az infravörös sugárzást azonban visszaveri. Azt találták, hogy a 71 tó közül 48-nál megnőtt a nyári maximális algavirágzás.

Ez azért nem jó hír, mert az algavirágzás növekedése hatással van a mezőgazdaságra, az ivóvízellátásra, a halászatra és a turizmusra is. Az USA-ban évi négymilliárd dollárra becsülik az algavirágzás okozta károkat. Az algásodás az élőlényeknek is árt, hiszen kivonja az oxigént a vízből. Az emberekre is káros, mérgező hatású lehet – írják. Ez elsősorban az állóvizekre igaz, ahol gyenge a cirkuláció, tartósan magas a vízhőmérséklet vagy változékony az összetétel.

A kutatók összesen hat tónál tapasztaltak javulást az algásodás és a vízminőség tekintetében, ezek közül az egyik a Balaton volt. A pozitív eredmény annak köszönhető, hogy csökkent a vízbe kerülő szennyező tápanyagok mennyisége, illetve hogy csak kis mértékben nő a víz hőmérséklete.

Forrás: urvilag.hu, Időkép

Cikkajánló