Mit csinálnak télen a denevérek?

Közeleg a tél, ami azt jelenti, hogy a denevérek lassan téli álomba merülnek. De mit is jelent, és mivel jár náluk ez az állapot?

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
2022. november 24.

Közeleg a tél, ami azt jelenti, hogy a denevérek lassan téli álomba merülnek. De mit is jelent, és mivel jár náluk ez az állapot?

Hazánkban 28 denevérfaj él, és mindegyik védett. Ilyenkor, a tél közeledtével, amikor csökken a hőmérséklet és rövidülnek a nappalok, nagy mennyiségű élelmet fogyasztanak, ezzel együtt hormonális változáson is keresztül mennek. Így sok zsírt tudnak felhalmozni a testükben, amit „barnazsírnak” nevezünk, ebből nyerik a denevérek télen az energiát.

Téli álmukat faodvakban, sziklarepedésekben, esetleg templomtornyokban vagy panellakások repedéseiben elbújva alusszák, rendszerint csapatosan. Fontos, hogy olyan helyet találjanak, ami nem túl meleg, mert ha nem hűl le eléggé a testük, akkor hamar felélik a tartalékaikat. A testhőmérsékletük téli álom közben mindössze 5-8 fok, alig van anyagcseréjük, és perceként csak egyet-kettőt dobban a szívük.

Ne háborgassuk a téli álmot alvó denevéreket, mert felébredve elpusztulhatnak!

Tavasszal szintén egy hormon „ébreszti” a rovarevő kisemlősöket, ami március közepe táján, az emelkedő hőmérséklet és a hosszabbodó nappalok hatására kezd termelődni.

Cikkajánló