Bedőlt fák miatt kellett lezárni a Rám-szakadékot

Képriportunk a lezárt Rám-szakadékból.

2013. március 22.

Képriportunk a lezárt Rám-szakadékból.

Szinte minden évben van fabedőlés, de a mostanihoz hasonló pusztítást régóta nem láttak az erdészek sem.

 

 

Az elmúlt hét második felének rendkívüli időjárása a Rám-szakadékban is károkat okozott. A turistautat a Pilisi Parkerdő Zrt. a károk felszámolásáig átmenetileg lezárta. A viharos széllel, erős lehűléssel és havazással kísért téli időjárás a Rám-szakadékban is károkat okozott.

 

 

A széllökések hatására a túraútvonalra számos helyen fák dőltek, a turistaút nagy részét törmelék és kidőlt fák borítják. A kidőlt fák nemcsak a továbbjutást nehezítik, hanem esetleges további mozgásukkal komoly veszélyt jelentenek az arra haladókra. A fokozott balesetveszélyre való tekintettel a Pilisi Parkerdő Zrt. a Rám-szakadékban futó zöld sáv jelzésű turistautat átmenetileg lezárta.

 

 

Az extrém körülmények miatt a szakadékba dőlt fák egyenkénti feldarabolása, elszállítása speciális szakértelmet, alpin technikát igényel. Amennyiben az időjárás lehetővé teszi, a munkák végeztével a turistaút néhány héten belül ismét szabadon járható lesz.

 

 

Tanúsíthatjuk, hogy a Rám-szakadék valóban nehezen járható. Nem csupán a hordalék és a fák jelentenek veszélyt, de nagyon laza  a talaj is. ez azt jelenti, hogy további fadőlésekre is lehet számítani. A patak is megáradt, a haladást az is nehezíti, hogy helyenként térdig kell a vízben gázolni.

 

 

Az erdészek felhívják továbbá a kirándulni indulók figyelmét, hogy a Pilis, Visegrádi-hegység és Budai-hegység turistaútjain mindenhol számítani kell jeges, csúszós szakaszokra, téli körülményekre.

 

 

A favágók a jövő héten pucolják ki a Rám-szakadékot a bedőlt fáktól. A tervek szerint Húsvétra újra járható lesz a kedvelt kiránduló célpont.

 

Szöveg és fotó: Molnár Anikó, www.turistamagazin.hu

 

 

Cikkajánló