Befagyott a gyöngyösi Sás-tó

A tél elérte a Mátrában fekvő Sás-tót is. A csípős hidegnek köszönhetően jég borítja az ország legmagasabban fekvő tavát. Befagyottan is szép látványt nyújt. 

Szerző:
Mátra-Sástó Facebook-oldala
Fotó:
facebook.com / Mátra - Sástó
2018. december 14.

A tél elérte a Mátrában fekvő Sás-tót is. A csípős hidegnek köszönhetően jég borítja az ország legmagasabban fekvő tavát. Befagyottan is szép látványt nyújt. 

A hajnali mínuszok megtették hatásukat. Befagyott hazánk legmagasabban fekvő, 2,2 hektáros természetes tava a Mátrában. Látványos téli fotókat posztolt ki róla a Mátra-Sástó Facebook-oldala.

 

 

A Gyöngyöshöz tartozó, Mátrafüred és Mátraháza között fekvő tavat az 1960-as években kezdték el üdülőhellyé kiépíteni. Először lecsapolták a nagyrészt sással benőtt mocsarat, majd szigeteket és azokat összekötő fahidakat alakítottak ki a tavon.

 

 

Az átlagosan 1 méter mélységű tó nyáron kiváló csónakázó- és piknikezőhely, télen pedig remek fotótémát ad a porcukorral behintett téli táj a fotósoknak. Aki pedig hosszabb sétákat tenne a Sás-tó körül, annak ott van a 15 állomásból álló tanösvény, amelyen a Mátra élővilágával ismerkedhet meg behatóbban.

 

 

Szép kilátásban is részünk lehet, ha felmászunk a tó nyugati partján álló, 50 méteres acéltoronyba. Kevesen tudják, hogy a szerkezet Romániából került Algyőre, ahol olajfúró toronyként akarták használni, de mivel nem felelt meg a szabványnak, nem állíthatták üzembe. Innen kalandos úton került a Sás-tóhoz, ahol azóta már az állóvíz jelképévé vált sárga színével és csigalépcsőivel.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Menetre kész a Mátra új libegője

Füred, a Mátra kapuja
Nyárzáró kiruccanás a Mátraalján 

Cikkajánló