Bégető madarak is feltűntek a Fehér-tónál

A hónap elején tetőzött a darvak és a vadludak száma a kardoskúti tavon, és ekkor jelentek meg az első vonuló sárszalonkák is.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
2022. március 19.

A hónap elején tetőzött a darvak és a vadludak száma a kardoskúti tavon, és ekkor jelentek meg az első vonuló sárszalonkák is.

Ez utóbbiak különös hangot hallatnak, amit mekegésnek vagy bégetésnek is neveznek. Érdekesség, hogy nem a hangképzőszerveikkel adják ki ezt a hangot, a kifeszített farktollak rezgése okozza zuhanórepüléskor. Ide kattintva meghallgathatod a furcsa hangot. A sárszalonka hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

Nehéz észrevenni, mert alapvetően rejtőzködik, és színével beleolvad a környezetébe. Férgekkel, csigákkal táplálkozik, ezeket az iszapból szedi ki hosszú csőrével. Utóbbi testrésze segít neki leginkább az élelemszerzésben, a végét ugyanis idegszálak szövik át, így akkor is megérzi a táplálékot, ha nem látja. Emellett a csőrvég puha és rugalmas, csőre egészétől függetlenül ki tudja nyitni.

Az első sárszalonkát március 1-jén látták a Fehér-tótól északra fekvő Macelka-nádasban. A tavon az utóbbi években – valószínűleg a csapadékhiánynak köszönhetően – nem költ a faj, és korábban is csekély számban volt jelen.

Március elején 6550 vadlúd is tartózkodott a Fehér-tó térségében – számol be róla a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság. Ekkor volt a vonulás tetőzése, március 7-re a vadludak száma 4000-re csökkent. A darvak szintén sokan, 3840-en voltak a hónap első napjaiban, azóta ők is kevesebb egyedszámban vannak jelen.

Cikkajánló