Beindult a nyári meteorszezon

Július utolsó éjszakáin két nyári meteorraj maximuma is várható, és lassan érkeznek a Perseidák.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
ng.24.hu
2022. július 26.

Július utolsó éjszakáin két nyári meteorraj maximuma is várható, és lassan érkeznek a Perseidák.

Ha elég elszánt vagy, mostantól az éjszakák második felében meteorokat csíphetsz el. Most a legaktívabbak a Déli Delta Aquaridák és az Alfa Capricornidák. Bár a déli féltekéhez képest itthonról kevesebb „hullócsillagot” láthatunk, amit látunk, azok jó eséllyel járnak be hosszú és látványos égi utat, illetve a holdfény sem fog zavarni – tájékoztat a National Geographic a weboldalán.

A két raj összesen óránként 4-5 meteort eredményez. Az ismertebb Perseidák maximuma idén augusztus 12-13-ra esik – ám sajnos pont ekkor lesz telihold is, így nem sokat fogunk látni belőlük.

Július végével a befejezéséhez közeledik a világító felhők szezonja is, de még van esélyünk megpillantani őket. A világító felhők a sztratoszféránál is magasabban, a mezoszféra felső rétegében, körülbelül 85 kilométer magasságban alakulnak ki, és az itt felhalmozódó apró vízjégkristályok milliói azok, amelyek a horizont alatt járó Nap fényét tükörként visszaverik. Ehhez szükség van vízre, megfelelően alacsony hőmérsékletre és alacsony naptevékenységre – mivel ez utóbbi idén nem nagyon állt fenn, így kevés világító felhőt lehetett látni.

Végezetül még egy égi jelenség, amit érdemes megfigyelni: július 26-tól holdmentes éjszakák következnek, így remekül látható a Tejút szalagja, főleg távolabb a fényszennyezett területektől.

Cikkajánló