Hírek

Hatalmas világító felhők és egy üstökös is megjelent az égen múlt éjjel

Gyönyörű látványban lehetett része azoknak, akik tegnap este napnyugta után az égboltra tekintettek. Keresni nagyon nem kellett, olyan elképesztően hatalmas és intenzív volt a jelenség. Sőt, még hajnalban is látható volt, amikor egy üstökös is gazdagította az amúgy is pazar látványt. Cikkünkben további lenyűgöző fotókat láthattok.

Szöveg:
Pálvölgyi Krisztina
Fotó:
Potyó Imre (kiemelt kép)
2020. július 6.

Gyönyörű látványban lehetett része azoknak, akik tegnap este napnyugta után az égboltra tekintettek. Keresni nagyon nem kellett, olyan elképesztően hatalmas és intenzív volt a jelenség. Sőt, még hajnalban is látható volt, amikor egy üstökös is gazdagította az amúgy is pazar látványt. Cikkünkben további lenyűgöző fotókat láthattok.

Épp hazafelé tartottam valahonnan tegnap este, amikor kaptam a jelzést Farkas Alexandra légkör- és környezetoptikai szakértőtől, hogy nézzek fel az égre, mert elképesztő NLC, azaz világító felhők jelentek meg. Addig nem vettem észre, mert az égbolt északnyugati fele, ahol feltűntek, nem látszódott onnan, ahol voltam. Szerencsére pont volt nálam a fényképezőgép, és gyorsan olyan helyre siettem, ahonnan láthattam én is, bár már takarásból is sejthető volt, hogy valóban nagyon nagy és intenzív lehet, mert azt láttam, hogy szokatlan kékes fény derengése világítja ki a már sötét égboltot. 10 óra lehetett ekkor. Felérve a magaslatra, ahonnan már magam is láttam, leesett az állam, annyira gyönyörű volt. Nekem ezek a képek sikerültek a jelenségről.

DSC00949

Így nézett ki az égbolt a Budapest II. kerületében található Balogh Ádám-szikla közeléből

Fotó: Pálvölgyi Krisztina
_DSF9795
Fotó: Pálvölgyi Krisztina

Hogy mi is az az NLC, azt tavalyi cikkünkből részletesen megtudhatjátok, amelyet a 2019. június 21-én este megjelent világító felhők kapcsán készítettünk. Eddig az volt a Magyarországról megfigyelhető leglátványosabb, de úgy tűnik, ez a mostani még különlegesebb volt. A jelenségről röviden annyit érdemes tudni, hogy a megfelelő légköri körülmények esetén a nyári hónapokban a 45-80° földrajzi szélességű régiókból látható, amikor a Nap a megfigyelés helyétől viszonyítva a látóhatár alatt -6° és -16° között járva megvilágítja a mezoszféra felső rétegében felhalmozódott apró vízjégkristályok millióit. A kutatások szerint a világító felhők megjelenése a vulkántevékenységekkel függhetnek össze, és sajnos úgy tűnik, hogy az egyre délebbi országokban is észlelhető jelenségnek a légkör összetételére ható emberi tevékenységhez is köze lehet. Erről is bővebben olvashattok tavalyi cikkünkbe ide kattintva.

DSC00958
Fotó: Pálvölgyi Krisztina

Miután jól kigyönyörködtem magam, és csendesedett a jelenség, megkérdeztem Alexandrát, aki már 2007 óta figyeli a világító felhőket, vajon ez a mostani nevezhető-e az eddigi legnagyobbnak, leglátványosabbnak, amelyet Magyarországról láthattunk. És vajon mérik-e valamilyen módszerrel, hogy megállapítsák mindezt. Elmondta, hogy a jelenség kapcsán még nagyon gyerekcipőben járnak a vizsgálatok, bár van egy műhold, ami végez méréseket. Jelenleg inkább a megfigyelésekre alapoznak, amely során a világító felhők fényességét, kiterjedését, formavilágát szokták nézni. Bár ez így egy elég szubjektív dolog, és ez a mostani NLC nem volt hosszabb ideig látható, mint a tavalyi,

de az mindenképp kijelenthető, hogy ezúttal sokkal magasabbra kúszott, fényesebb volt, és szélesebb égbolton volt látható.

A formavilágával kapcsolatban vannak viták, vajon melyik volt izgalmasabb. Alexandra szerint ezúttal nem voltak akkora lukak benne, mint tavaly, az egész horizonton látható volt, amely látványra „tömöttebb” is volt, így neki ez az idei sokkal jobban tetszett.

Én sajnos lemaradtam a legintenzívebb fázisról, de szerencsére több fotós megörökítette azt. Elsőként Potyó Imre természetfotós képeit láthatjátok, aki Alexandrával együtt nézte a jelenséget Mogyoródról:

DSC_3378_1920

Így indult tegnap az égi látványosság, jó magasan tűnt fel a világító felhők egy része

Fotó: Potyó Imre
DSC_3436_1920

Később az egész horizonton, nagy területen látszódtak a szép világító formák

Fotó: Potyó Imre
DSC_3413_1920
Fotó: Potyó Imre

Tündi és Peti fotóin is jól látszik, mennyire magasra kúsztak fel ezúttal a világító felhők. A képeket Perkáta településről készítették:

Tóth László Tiszaújvárosban fotózta le ezt a lenyűgöző légköroptikai jelenséget:

Toth Laszlo Tiszaujvaros
Fotó: Tóth László

Egyik olvasónktól is kaptunk gyönyörű képeket. Mészáros Ferenc, aki már régóta szeretett volna világító felhőket fotózni, Budapesten, a Boráros térről örökítette meg a tegnapi intenzív égi jelenséget:

Meszaros_Ferenc_NLC_01
Fotó: Mészáros Ferenc
Meszaros_Ferenc_NLC_02
Fotó: Mészáros Ferenc

Az NLC nemcsak este, hanem hajnalban is megjelenhet, ahogy ezúttal is történt. És hogy halmozzuk az élvezeteket, a világító felhők mellett egy üstökös is feltűnt a hajnali égbolton. A C/2020 F3 (NEOWISE) elnevezésű üstököst már hónapok óta figyelik a csillagászok, és várható volt, hogy mostanra szabad szemmel is láthatóvá válik. És valóban, ma hajnalban gyönyörűen látni lehetett a csóvás égitestet, látványát pedig a világító felhők tették még izgalmasabbá, amelyet a Cseh Viktortól kapott fotókon is megcsodálhatjuk:

_MG_9126

Viktor Nagyvarsányból örökítette meg a NEOWISE-üstököst a világító felhőkkel, a képeket éjjel 2 és fél 3 között készítette

Fotó: Cseh Viktor
_MG_9134
Fotó: Cseh Viktor

Ha valaki esetleg most lemaradt volna ezekről a szép égi jelenségekről, ne csüggedjen, mert júliusban még láthat NLC-t és a NEOWISE-üstököst is. Igaz, előbbihez szerencse is kell, hogy minden, a megjelenéshez szükséges időjárási és légköri tényező megfelelő legyen, és természetesen folyamatosan kémlelni kell az eget este és kora hajnalban, ahogy azt Farkas Alexandra is teszi már június eleje óta. Ő minden nap este fél 10-kor és hajnal 3-kor kinéz az égboltra, és már idén többször látott NLC-t, de azok meg se közelítették a most éjjel látottat. Ha szerencsénk van, a tegnap estinél akár látványosabba is belefuthatunk. Az üstökös észlelését pedig egy kicsit könnyebben megvalósíthatjuk, amelyhez a csillagaszat.hu oldalán kaphatunk információkat ide kattintva.

Jó kémlelést mindenkinek!

Cikkajánló
Miben segíthetünk?