Ilyen volt a Holdfogyatkozás Magyarország felett – videó

Hétfő hajnalban lehetett megfigyelni ezt a ritka égi jelenséget. Aki esetleg lemaradt volna róla, most bepótolhatja az élményt.

Szerző:
Időkép
2022. május 16.

Hétfő hajnalban lehetett megfigyelni ezt a ritka égi jelenséget. Aki esetleg lemaradt volna róla, most bepótolhatja az élményt.

Hétfő hajnalban, 5 óra előtt, holdnyugtát megelőzően érte el csúcspontját az itthonról látható részleges holdfogyatkozás. Sajnos Magyarországról csak a részleges fázis kezdetét tudtuk megnézni, mert miután elkezdődött a folyamat hajnal 4:27-kor, a Hold 5:07-kor már el is tűnt a nyugati-délnyugati horizonton. Aki esetleg lemaradt volna róla, most bepótolhatja az élményt, ugyanis az Időképen megjelent egy rövid, de annál látványosabb videó a folyamatról.


Miért holdfogyatkozás, ha végig látni lehet a Holdat?

Egy évben elvileg sokkal többször lehetne holdfogyatkozás, hiszen a Föld Nap körüli keringése során egy év alatt többször is a Hold és csillagunk közé kerül. De nem minden esetben alakul ki mégsem ez a jelenség, ennek pedig az az oka, hogy a Hold Föld körüli pályája nem esik minden esetben a Föld keringési síkjába, hanem azzal kis szöget zár be, vagyis a telihold kevéssel ugyan, de a Föld által vetett árnyék alá vagy épp fölé kerül. Amikor viszont a három égitest pontosan egy síkba kerül, akkor a Földről nézve holdfogyatkozást láthatunk.

A napfogyatkozáshoz képest viszont ilyenkor nem tűnik el a Hold a szemünk elől, hiába teríti be a Föld árnyéka teljesen a Holdat.

A Föld légköre megtöri a Nap sugarait és ez világítja meg égi kísérőnk felszínét, amely ilyenkor vörös színűnek látszik. Ennek oka, hogy a légkörön keresztül haladó fény színeire bomlik, akárcsak egy prizma üvegén. A hosszabb hullámhosszú (vörös) sugarak kevésbé szóródnak a légkörben, ezért látjuk a naplementét is narancsvörös színben pompázni. Ugyanez a hullámhosszú fény folytatja útját a Föld gázburkán át a Hold felé, így annak vörös színt ad. Tehát, bár végig látni a Holdat, e csillagászati jelenséget leíró definíció szerint, ha az egyik égitest teljesen kitakarja a közvetlen fény útját a másik égitest felé, akkor fogyatkozásról beszélünk.



Cikkajánló