Békászó sasok kóborolnak a Csanádi-pusztákon

Heti kétszer-háromszor is felbukkan egy-egy példány rágcsálókra vadászva, de nem maradnak sokáig.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2020. október 1.

Heti kétszer-háromszor is felbukkan egy-egy példány rágcsálókra vadászva, de nem maradnak sokáig.

A békászó sasok felbukkanása azért nagy szó, mert errefelé nem költenek. Hazánkban összesen nagyjából 40 pár fészkel, főleg az Északi-középhegységben és a kapcsolódó hegylábi területek zavartalan, öreg erdeiben.

Nyáron csak nagy ritkán bukkan fel a sas a dél-alföldi tájakon, kora ősszel erre sokkal nagyobb az esély. „Ilyenkor a mezőgazdasági munkák nyomán megmozgatott talajokon, feltört napraforgó-tarlókon felszínre kerülnek a rágcsálók, ez terített asztalt jelent a ragadozó madarak számára” – írja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a weboldalán. A békászó sasok nemcsak a magyarországi középhegységekből, hanem Erdélyből is jönnek ide lakomázni.

A nemzetipark-igazgatóság munkatársai szeptemberben hetente két-három alkalommal is felfedeztek egy-egy fiatal vagy öreg egyedet a Csanádi-pusztákon vadászva. Érdekesség, hogy legtöbbször nem is a levegőben, hanem a földön járkálva lehet őket látni. De nem csak ezt a fajt – a sok rágcsáló idevonzza a pusztai ölyveket, a parlagi sasokat, a vércséket, a rétihéjákat és a kányákat is.

A békászó sas Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 000 000 Ft. Elsősorban mezei pockokat fogyaszt, de hüllőket, kétéltűeket és madarakat is zsákmányol. Hosszú távú vonuló, a telet Afrikában, a Szaharától délre tölti.

Forrás: kmnp.hu, MME, TM

Cikkajánló