Népes madárcsapatok vendégeskednek a pusztában

A Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin sokfelé lehet nagyobb csapatokban táplálkozó madarakat látni. Ezek azonban még nem vonulásra gyülekező egyedek, csupán átnyaraló madarakról van szó, amelyek idén nem költöttek.

Szerző:
TM/KMNPI
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2020. július 1.

A Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin sokfelé lehet nagyobb csapatokban táplálkozó madarakat látni. Ezek azonban még nem vonulásra gyülekező egyedek, csupán átnyaraló madarakról van szó, amelyek idén nem költöttek.

„Nagy kócsagok, szürke és vörös gémek, bakcsók, fehér gólyák, nyári ludak és ragadozó madarak időznek a frissen kaszált dél-alföldi pusztákon. Táplálékot bőven találnak, mivel a nemzeti parki területeken (a földön fészkelő madarak védelme érdekében) csak június közepe után kezdődtek meg a kaszálások” – írja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapja. A kaszálás után nyílttá váló talajfelszín rendkívül vonzó a madarak számára, mert itt könnyen megtalálják a rágcsálókat, szöcskéket és egyéb rovarokat.

A nyári időszakban elsősorban olyan madarak csoportosulnak a pusztákon, amelyek még nem ivarérettek, vagyis idén még nem fészkelnek, illetve olyan egyedek, amelyeknek valamilyen okból sikertelen volt az idei költésük.Vannak olyan fajok is, amelyek fészkelőként egyáltalán nem jellemzőek a Dél-Tiszántúlon, mint például legnagyobb testű partimadaraink, a nagy pólingok, amelyek legközelebb a Kiskunsági Nemzeti Park területén költenek.

A júniusi esőzések után különösen megszaporodtak a csoportosulások, a szakemberek gyakran 10-15 fehér gólyát, nyári ludat is látnak egy-egy csapatban. Korábban, a szárazabb időszakban ezeket a fajokat leginkább csak a csatornák, mély árkok mentén láthattuk, mert csak ott volt víz.

A ragadozó madarak közül jellemzően két faj egyedei jelentek meg átnyaralóként a Dél-Alföldön, a békászó sasok és kígyászölyvek. A Körös-Maros Nemzeti Park területén csupán egyetlen pár békászó sas költ, a Maros mellett, de a határ túloldalán népesebb az állományuk, onnan húzódnak le most a kóborló, még nem ivarérett példányok a táplálékban gazdag dél-alföldi pusztákra.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság (kmnpi.hu)

Cikkajánló