Békéscsaba a „legkerékpárosabb” város

Több év kihagyás után idén ismét országosan mérik a kerékpárral közlekedők számát. A 95 helyszínen végzett kézi és gépi forgalomszámlálás legjelentősebb eredménye, hogy az elmúlt időszakban nőtt a kerékpáros turizmus.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
TM
Magyar Közút
2018. november 29.

Több év kihagyás után idén ismét országosan mérik a kerékpárral közlekedők számát. A 95 helyszínen végzett kézi és gépi forgalomszámlálás legjelentősebb eredménye, hogy az elmúlt időszakban nőtt a kerékpáros turizmus.

Az idei év tavaszától kezdődően a Magyar Közút Nonprofit Zrt. folyamatosan vette át a lakott területen kívüli kerékpárutak és kerékpárforgalmi létesítményeinek üzemeltetési és karbantartási feladatait. Az átadás-átvételt követően valamennyi helyszínen megtörtént az állapotfelmérés és a legsürgősebb beavatkozásokról is gondoskodtak a szakemberek, a nagyobb volumenű felújítási projektek már idén ősszel elindultak és jövő tavasszal folytatódnak. A mintegy 1000 kilométernyi külterületi kerékpárút lehető leghatékonyabb karbantartási és felújítási munkáit azonban csak úgy tudják elvégezni, ha pontos adataik vannak a kerékpáros úthálózat országos kihasználtságáról, ezért egy országos - gépi és kézi - felmérésbe vágott bele a közútfenntartó cég.

 

A mérések Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos kezdeményezésére, az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósultak meg

 

A felmérés eddigi eredményeit november 28-án ismertették egy sajtótájékoztatón, ahol Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos elárulta, hogy korábban a vidéki kerékpározásról mindössze annyi adatuk volt, amennyit a kiskörei gátőrök striguláztak, de hogy mennyire fontosak a pontos számok, arra rögtön egy példát is hozott: a Tisza-tó menti gátaknál 2016-ban 20 ezer kerékpárost „figyeltek meg”, 2017-ban (az átmenő autóforgalom betiltása után) ez a szám már 31 ezer volt, míg idén szeptemberig több mint 48 ezer kerékpárost regisztráltak, tehát mindössze egy pozitív döntésnek köszönhetően megduplázódott egy adott útszakaszon a bringások száma.

 

 

Békéscsabán tekernek a legtöbben

 

 

Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának elmondása szerint a kézi felmérés előzetes adatai alapján összesen 202 539 kerékpáros áthaladását rögzítették országszerte 95 helyszínen 4275 mérési óra alatt. A legtöbb kerékpárost Békéscsabán számlálták, ahol a három mérési nap alatt összesen 15 442 kerékpáros haladt át az Andrássy úti mérési ponton. Az egy napon mért legmagasabb forgalom szintén Békéscsabához kötődik, a nyári hétköznapi mérés során 6031 kerékpárost rögzítettek, míg az egy óra alatt mért legnagyobb forgalom 590 kerékpáros volt.

 

 

A legutóbbi, 2015-ös országos felméréshez képest az idei forgalomszámlálás elemzéséből kiderül, hogy a turisztikai szempontból jelentős nyári hétvégék aránya jelentősen, mintegy 4 százalékkal magasabb, azaz a kerékpáros turizmus az elmúlt időszakban növekedett.

 

 

A szabadidős célú kerékpározás erősödéséhez hozzájárulhatott, hogy az elmúlt időszakban több kerékpáros túraútvonalat is kijelöltek a szakemberek, például a Fertőd-Keszthely, a Pannonhalma-Veszprém-Balatonfüred, a Nagykanizsa-Szepetnek-Semjénháza-Murakeresztúr, a Tokaj-Mád-Sárospatak, a Dunaföldvár-Kecskemét-Békés, valamint az Eger-Mezőkövesd-Poroszló útvonalat.

 

 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésébe került kerékpárutaknál 19 helyen telepítettek gépi forgalomszámláló eszközöket is, melyek a nap 24 órájában, egész évben végeznek méréseket. A magyar fejlesztésű gépek segítségével az időjárási adatokat is rögzíteni tudják, mellyel a kerékpározás időjárástól való függését is tudják elemezni, a napelemmel működő rendszer pedig meg tudja különböztetni a kerékpáros és gyalogos forgalmat, valamint a haladási irányokat is.


A társaság szándéka egy olyan mérőhálózat és mérési terv kialakítása, melynek segítségével a magyarországi kerékpáros forgalom egyre jobban feltérképezhető, ennek érdekében évente szeretnék megismételni a kézi kerékpáros forgalomszámlálást, valamint további 32 gépi mérőeszköz beszerzését indították el.

 

 

A forgalomszámlálásból keletkező forgalmi adatok - melyek a www.veloclass.hu oldalon is elérhetőek - segítenek abban, hogy megalapozott, a kerékpározók igényeit kiszolgáló további fejlesztések valósulhassanak meg. Az egységes, országos szemlélet, az egyes beruházások tervezéséhez rendelkezésre álló új forgalmi adatok, a Kormány által biztosított plusz források, és az így megvalósuló koncepcionális fejlesztések rövid, közép és hosszú távon is a kerékpározni vágyók érdekét szolgálja majd.

 

 

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával.

 

Kapcsolódó cikkek:

Egy új kutatás segítheti a hazai kerékpározás fejlesztését

Cikkajánló