Belépődíjat kell fizetni a Magas-Tátrában?

Szlovákiában már régóta napirenden van a jegyszedés ötlete, de most úgy fest, a Tátrai Nemzeti Park eltökélt a témában.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
magas-tatra.info.hu
2022. július 15.

Szlovákiában már régóta napirenden van a jegyszedés ötlete, de most úgy fest, a Tátrai Nemzeti Park eltökélt a témában.

Nem lenne egyedi gyakorlat a tátrai belépődíj szedése, hiszen számos külföldi nemzeti parkban ez már régóta bevett szokás. A Magas-Tátrában a díjfizetésnek idén nyáron kellene elindulnia, de egyelőre csak önkéntes alapon – olvashatjuk a magas-tatra.info oldalán. Pavol Majko, a TANAP igazgatója elmondta:

az önkéntes alapon fizetendő belépődíj egyelőre 1 € lenne. A belépődíjat korszerű módon, egy QR-kóddal ellátott leolvasón szeretnék beszedni.

A belépődíj a parkban tartott rendezvényekre, a fotózásra és filmezésre, de magára a védett területre való belépésre is vonatkozna.

Nemcsak a hétköznapi turistáknak kell majd fizetni. A nemzeti park azoktól a sportolóktól is belépőt szedne, akik a nemzeti park területén megrendezett versenyeken vesznek részt. Akik a Tátra csodálatos hegyi környezetét szeretnék esküvői díszletüknek, azoknak személyenként 20 € lenne a fizetendő összeg. A Markíza TV híradása szerint a belépődíjak még a hegyi vezetőkre is vonatkoznának, amely döntést a hegyi vezetők országos szövetségének elnöke, Jozef Janiga bírálta. Szerinte a TANAP vezetőségének fontosabb kérdésekre kellene koncentrálnia.

Évente kb. négymillió turista keresi fel a Magas-Tátrát. A TANAP a belépődíjakból befolyt összeget a turisztikai infrastruktúra karbantartására és fejlesztésére szeretnék fordítani.

Cikkajánló