Bencés innovátorok levendulafelhőben

A bencés szerzetesek kreativitása ezer éve híres. A világörökség részét képező pannonhalmi apátságban felismerték a turizmusban rejlő lehetőségeket is.

Szerző:
Dabis Balázs Silvius
Fotó:
Dabis Balázs Silvius
2014. június 30.

A bencés szerzetesek kreativitása ezer éve híres. A világörökség részét képező pannonhalmi apátságban felismerték a turizmusban rejlő lehetőségeket is.

 
A bencés barátok ma már világi munkatársakkal együtt dolgoznak

 

A középkori bencés monostorokban a szerzetesek a szakrális és a világi feladatok ellátása mellett már a legkorábbi időktől kezdve gyógyászati tevékenységet is folytattak. Egy 1201-ből származó hiteleshelyi oklevél a bizonyíték arra, hogy Szent Márton hegyén a 996-os alapítástól kezdődően ispotály működött, ahol a szerzetesek mellett a környék lakossága is ellátást kaphatott.

A főapátság és környezete, a varázslatos dombok régóta vonzzák a látogatókat Nyúlon túlra, azaz Pannonhalmára. A pannonhalmi főapátság zseniális módon aknázza ki a turizmusban rejlő lehetőségeket, a szerzetesek nem rejtőznek el a világ elől, hanem különleges szeretettel fogadják a vendégeket.

 

Bármelyik gazdasági szerveződés, turisztikai hivatal megirigyelheti azt a szervezettséget és innovatív gondolkodásmódot, ahogy a bencések az utóbbi években dolgoznak hírnevük és ismertségük növelése érdekében.

 

 

A Viator Étterem falai üvegből vannak, a szépséges környezet szolgál díszletül
 


A siker nem maradt el, ma már az idelátogató érdeklődők és turisták jelentik a szerzetesrend egyik fő bevételi forrását. A nyereséget épületeik fenntartása mellett, oktatásra, további turistacsalogató látványosságokra, sőt újabb fejlesztésekre fordítják.

 

Ha nyár elején érkezel Pannónia szent hegyére, az egész települést belengő, finom levendulaillat emeli kedélyed. Az apátság gyógynövénykertjében, és Pannonhalmán több gazdaságban is termesztik ezt a különleges illatú növényt, amelyet nemcsak gyógy- és kozmetikai célokra használnak, de gasztronómiai felhasználása is egyre széleskörűbbé válik. 

 

 

A levendulák lepárlásának tudományába is beletanulhatunk Pannonhalmán

 

A főapátság a levendula aratásához kötődően évente megrendezi a Levendulahetek programsorozatát, amelyen szakmai és kézműves programok mellett a magyar nép- és világzene legkiválóbb képviselői is koncerteznek. Az idei fő attrakció július 11-én Ferenczi György és a Rackajam fellépése lesz.

Az apátság által működtetett Viator Étteremben és Borbában mindezt ki is próbálhatjátok, hiszen számos étel készül itt ebből a fantasztikus hatású növényből. A levendulaszörp felfrissít, a tea megnyugtat. Különösen a francia levendula tartalmazza a legtöbb drogot, de termesztenek a kertben más fajtákat is, melyek más előnyös tulajdonsággal bírnak. Márton atya, a látogatóközpontként is működő, nyitott kertben lelkesen kalauzolja a vendégeket. Ez is a bencések világ felé nyitottságának ékes példája. Bárki, bármikor eljöhet ide, a levendulán kívül számos gyógynövénnyel ismerkedhet meg, beleláthat a feldolgozás, lepárlás műhelytitkaiba és egy üvegfallal elválasztott manufaktúrában megtekintheti, hogyan készülnek a csodálatos illatú, csak természetes anyagokat tartalmazó szappanok.

 

 

Így készülnek a szappanok az Officina Sancti Martini laborjában

 

Itt nincsenek gyártósorok, szinte minden kézzel készül. Bár a gazdaságban számos gép segíti az itt dolgozók munkáját, az apátság alatti 5,5 hektáros kert nem a tömegtermelésre rendezkedett be. A kompromisszumok nélküli minőséget alkotják meg számos különleges termékükben, amelyek így magas áron kerülnek forgalomba, csak néhány excluzív helyen kaphatók, de kategóriájuk csúcsát jelentik.

 

Ha szeretsz fényképezni, mindenképpen hosszabb időt tervezz a gyógynövénykertre, mert a virágzás idején szinte irracionálisan kékeslilás levendulamezők mellett számos más különleges növényt, rovarfajt, madarat is megismerhetsz, lencsevégre kaphatsz, amelyekhez kiváló háttérként szolgál a dombtetőn magasodó főapátság szépséges épülete.

 

Egy nap alatt lehetetlen Pannonhalma valamennyi látványosságát megtekinteni. Végigrohanni rajtuk pedig nem érdemes. Ez a nyugalom szigete, a Szent Jakab Házban lehet szobát foglalni és alaposan megismerni Pannonhalma kincseit. Különleges spirituális élmény a szerzetesek imája, amelyet naponta háromszor mondanak hazánkért. Minderre Szent István királyunk kérte őket egy évezrede, azóta minden reggel, délben és este összegyűlnek az imaórára, és teljesítik az államalapító király kérését. Korábban ez a szertartás zárt ajtók mögött zajlott, ma már bárki megtekintheti, aki nem zavarja a nem mindennapi áhítatot.

 

A bazilikában az audio guide segítségével mindenki a saját ritmusában, érdeklődésének megfelelő tempóban tekintheti meg a hatalmas épületegyüttes számos helyszínét, a bástyát, az a ltemplomot, a könyvtárat és a kerengőt.

 Csak egy rövid túra a tavakig

 

Pannonhalma környékét is érdemes felfedezni. Már az apátság csodálatos panorámáját szemlélve feltűnik Ravazd gyönyörű horgásztava, ahová a piros sávjelzést követve juthatunk el gyalogszerrel. Kihagyhatatlan és élvezetes program a pannonhalmi borok megkóstolása! Az Apátsági Pincészet évente 300 000 palack nedűt állít elő 52 hektáros birtokán, amelyek mindegyikéből érződik az ezredéves bencés tapasztalat és szakértelem.

 


Kapcsolódó cikk:
Tihanyban lassan véget ér a levendula ünnepe
 

Cikkajánló