Bontogatják a szirmaikat a téltemetők

Cégénydányádra megérkezett a tavasz: a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, Habarics Béla, téltemetőket fotózott a kastélyparkban.

Szerző:
TM
Fotó:
Habarics Béla
2019. február 12.

Cégénydányádra megérkezett a tavasz: a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, Habarics Béla, téltemetőket fotózott a kastélyparkban.

A néphagyomány úgy tartja, ha kinyílik a téltemető virága, akkor megérkezett a tavasz. „A Szamos-parti állomány hazánk egyik legnagyobbja” - írta nekünk Habarics Béla. „A kastélyparkot angol mintára, a Szamos folyót kísérő puha- és keményfa állományú ligeterdő helyén, az eredeti fafajokat részben megőrizve hozta létre Kende Zsigmond. A park több védett növény élőhelye, azonban leghamarabb a téltemető, népies nevén a kikeletnyitó bújik elő, sárga virágszőnyeget alkotva az öreg fák alatt.” 

 

 

A boglárkafélék családjába tartozó sárga, apró, egyvirágú növény három-négy centi átmérőjű, csúcsálló virágot hoz. Virágtakaró külső levelei hosszúkásak, a belsők keskenyebbek, tőlevelei szeldeltek, rendszerint héttagú osztatúak. A növény tüszőtermést hoz, amely még tavasszal beérik. Magvait a hangyák terjesztik, cipelik magukkal a fák között, és sokat széthagynak útjuk során. Az egyébként mérgező növény valamennyi része visszahúzódik a föld alá, ahogy elmúlik a tavasz, s ott várja a következő tél végét, hogy ismét szirmot bonthasson, jelezve az újabb kikelet érkezését. A hazánkban védett növény eszmei értéke 5000 Ft.

 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei „téltemető túrát” is fognak szervezni, amiről a honlapon és a Facebook-oldalon tájékozódhatsz majd.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Megszépült a cégénydányádi Kölcsey-Kende-kastély

Már nyílik a kisvirágú hunyor a Bakonyban

Cikkajánló