Borbarát természetjárókat csábít Stájerország

Egyebek mellett egy 950 kilométeres gyalogtúra útvonallal és 403 kilométernyi, újonnan létesített tematikus kerékpárúttal várja Ausztria legzöldebb tartománya azokat, akik számára a nyaralás többet jelent egy leterített törölközőn való barnulásnál.

Szerző:
TM
Fotó:
Steiermark Tourismus
TV Bad Radkersburg
2016. április 7.

Egyebek mellett egy 950 kilométeres gyalogtúra útvonallal és 403 kilométernyi, újonnan létesített tematikus kerékpárúttal várja Ausztria legzöldebb tartománya azokat, akik számára a nyaralás többet jelent egy leterített törölközőn való barnulásnál.

 

„Nagyon jó évet zártunk tavaly nyáron, közel 6,5 félmillió vendégéjszakát regisztráltunk, ami 3,2 százalékos növekedésnek felel meg 2014-hez képet, ugyanakkor 8,7 százalékos csökkenést tapasztaltunk a magyar üdülővendégek itt töltött vendégéjszakái (110 775) terén. Ezért vagyunk most itt, hogy ezen változtassunk és elmondjuk azokat a fejlesztéseket, amelyekkel a tavaszi és nyári szezonra készültünk” - ezzel a meglepően őszinte bevezetővel indította budapesti sajtótájékoztatóját Erich Neuhold, Stájerország Tartományi Idegenforgalmi Hivatalának vezetője, aki be is tartotta az ígéretét, és kollégáival együtt bő másfél órán keresztül ecsetelte, hogy miért érdemes Stájerországot felvenni a nyaralási célpontok közé.

 

Gleccsertől a borospincékig

 

A természetjárás mellett kulturális és kulináris élvezeteket is nyújthat az az összesen 950 kilométer hosszú és 60 szakaszból álló vadonatúj túraútvonal, amely egy északi és egy déli vonalon is bejárható. A kiindulópont 2700 méteres magasságban, a Dachstein-gleccsernél található, majd az örök jég és hó birodalmát elhagyva a két útvonal különválik egymástól egy 548 kilométer hosszú északi útra, amely 35 szakaszon át vezet a stájer termálvidéken található Bad Radkersburgba, valamint egy 376 kilométer hosszú déli útvonalra, amely 25 szakaszon át vezet a Dél-Stájerországban található Leibnitz településre. Néhány kitérőt is beleszámítva a két útvonal együttesen adja ki a 950 kilométeres hosszt.

 


Tekerés a szőlőtőkék között

 

Stájerország eddig is titkos tipp volt a kerékpáros túrákhoz, 2016 tavaszától azonban egy újabb érv szól mellette. Ez pedig a „Weinland Steiermark Radtour”, vagyis a Stájer Borvidék Kerékpártúra, amely 403 kilométer hosszan, összesen 8 szakaszon át kanyarog a tartomány szlovén határhoz közeli keleti és déli részein. A sajtóanyag szerint „nagyszerű lehetőséget kínál az itt található almáskertek, sütőtökföldek és ártéri erdők, valamint termálfürdők és wellnesshotelek megismeréséhez. Emellett számtalan történelmi emlék, várak és kastélyok, valamint a modern építészet remekei is felfedezésre várnak”. Akinek eddig nem lenne egyértelmű, a kerékpártúra főszereplői egyértelműen a szőlőskertek és az innen származó termékek, de nem kizárólag: a St. Ruprecht an der Raab és Hartberg közötti szakasz „bor és alma”, a Hartberg és Bad Radkersburg közötti „bor és termálvíz” mottóval várja a kerékpárosokat. Bad Radkersburgtól Deutschlandsbergig „bor és tökmagolaj”, míg Deutschlandsbergtől Grazon át St. Ruprecht an der Raabig „bor és kultúra” címszóval fedezhetjük fel a környéket.

 

 

Új via ferrata ösvény Ramsau am Dachsteinban

 

Ramsau am Dachstein a via ferrata bölcsőjének számít: több mint 170 évvel ezelőtt a Dachsteinon alakították ki az Alpok első via ferrata ösvényét. A Silberkar-szurdokban az elmúlt évben adták át a Rosina via ferrata ösvényt és ezzel a Ramsau am Dachstein régió 19. ferrata útvonalát. Az útvonalat közvetlenül a Silberkar-szurdokban található patak mentén alakították ki. A szintén a szurdokban található Hias és Siega via ferrata ösvényekkel összehasonlítva az új klettersteig útvonal a legnehezebb (nehézségi fok C és D), de igazán egyedülálló kilátást kínál a vadregényes szurdokra és a környező hegyekre. A via ferrata ösvény kiindulópontjához egy kötélhídon kell átkelnünk, amely a robajló patak fölött vezet át.

 

 

2400 stájer túraútvonal a zsebben
Az új „Steiermark Touren”, vagyis „Stájer-túrák” alkalmazás (Android és iOS rendszerre egyaránt) a legszebb - összesen 2400 - túraútvonalat mutatja be. Az egyes szakaszok hosszúságának, időtartamának és szintkülönbségének részletes leírása mellett természetesen a közeli kirándulóhelyeket és az útba eső vendéglátóegységeket is jelöli.
 

 

 

Cikkajánló