Borzot falatozott a gólya

Érdekes jelenséget kapott lencsevégre egy szemfüles fotós Bonyhádnál. Az út szélén fehér gólya lakmározott egy elgázolt borz teteméből.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Makovics Kornél
Forrás:
Kornél Makovics Facebook-oldal
2021. június 16.

Érdekes jelenséget kapott lencsevégre egy szemfüles fotós Bonyhádnál. Az út szélén fehér gólya lakmározott egy elgázolt borz teteméből.

Bár a fehér gólyák főként nedves réteken, mezőkön, mocsaras területeken keresik táplálékukat, és férgeket, rovarokat, halakat, kétéltűeket, illetve más kisebb gerinceseket, rágcsálókat fogyasztanak. Úgy tűnik, egyes példányok az úttest szélén talált borztetemet sem vetik meg. A napokban örökítette meg a Tolna megyei Bonyhádnál Makovics Kornél fotós, ahogy egy éhes gólya épp az úttest szélén heverő, elgázolt borz teteméből csipeget.

A fotóst érdemes követni a honlapján, a Facebook- és az Instagram-oldalán, ugyanis rendszeresen izgalmas, meghökkentő képekkel jelentkezik.

Fehér gólya (Ciconia cicona)

Nagy termetű gázlómadár, testhossza 95-110 cm, szárnyfesztávolsága 180-218 cm. A kifejlett példány tollazata fekete-fehér, lába és csőre piros. A gólyapárok többsége elszórtan, egyesével fészkel. Nagyméretű gallyfészket épít, amibe általában 3-5 tojást rak a tojó. A fiókákat az egyik szülő a kezdeti időszakban állandóan védi az időjárás szélsőségeitől és a ragadozóktól. A fiatalok 8 hetes koruk után teszik meg az első repülésüket a fészek körül. Tápláléka változatos, férgekből, rovarokból, halakból, kétéltűekből, hüllőkből és más kisebb gerincesekből áll. A fehér gólya európai állománya néhány kivételtől eltekintve Afrikában telel. Magyarországra már február végén visszatér egy-egy példány, de nagyobb számban csak március közepétől kezdenek újra megjelenni. Hazánkban fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

Cikkajánló