Brutális halpusztulás a Garamon

Kiömlött egy biogázállomás fermentációs hulladéka a Garam középső szakaszán, Zólyombúcson, Szlovákiában. Az első információk szerint tömeges halpusztulást okozott, és küszöbön az ökológiai katasztrófa.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Szlovák Rendőrség
Forrás:
Ma7.sk
mosrzziar.sk
Budapest Halai Facebook-oldal
2021. július 27.

Kiömlött egy biogázállomás fermentációs hulladéka a Garam középső szakaszán, Zólyombúcson, Szlovákiában. Az első információk szerint tömeges halpusztulást okozott, és küszöbön az ökológiai katasztrófa.

A gondot az erős vihar okozta, amely rádöntött egy fát a fermentációs hulladékot tároló zsákszerű tartályra. A tartály megsérült, és az erős eső mintegy 400 köbméter hulladékot mosott a közeli patakba, ahonnan ez a Garamba távozott – adta hírül a Ma7.sk.

A felvidéki magyar nyelvű portál úgy tudja, hogy Bezeréte (Trnavá Hora) község mellett horgászok jelentették az elpusztult halak feltűnését, illetve azt, hogy a víz zavaros, nem áttetsző, és bűzlik. A horgászszövetség azonnal hívta a környezetvédelmi felügyeletet és a rendőrséget. A vállalat azonnal megkezdte a további hulladék kimosódásának megakadályozását, illetve a kármentést.

A cikkből az is kiderül, hogy a horgászok Bezeréte környékén, mintegy 1 kilométeres szakaszon 600 kilogramm haltetemet szedtek ki a Garamból, és elpusztult halakat fedeztek fel Garamszentkeresztnél is. A tömeges halpusztulás az ott élő összes fajt érintette, és a horgászok ökológiai katasztrófának minősítették, amelynek kiheveréséhez több évre lesz szükség.

Egy másik szlovák oldal, a mosrzziar.sk cikke szerint a halpusztulás első napi eredménye 25 halfaj több mint 4000 példánya összesen 1,9 tonna súlyban. Hasonló döbbenetes adatokról számol be egy bejegyzésben a Budapest halai Facebook-oldal is. Hozzátéve, hogy „sok védett és veszélyeztetett apróbb testű halfaj (csíkfélék, küllőfajok, kölönték, ingolák stb.) valamint felbecsülhetetlen számú ivadék ebben a mérlegben nem szerepel, hiszen igen nehéz lenne elpusztult példányaikat megtalálni és összeszedni.” Az elmúlt húsz évben nem történt ilyen súlyos környezeti katasztrófa a Garam középső szakaszán.

Cikkajánló