Az alacsony vízállás fokozza a Velencei-tó sérülékenységét

Az elmúlt napokban tapasztalható halpusztulás aggasztó, de a kiemelt 3 tonnányi haltetem alig egy százaléka a tó teljes halállományának. Az eddigi vizsgálatok szerint a halpusztulás a vízminőségre nincs olyan hatással, ami miatt szükséges lenne a fürdőzés betiltása.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép)
2021. június 23.

Az elmúlt napokban tapasztalható halpusztulás aggasztó, de a kiemelt 3 tonnányi haltetem alig egy százaléka a tó teljes halállományának. Az eddigi vizsgálatok szerint a halpusztulás a vízminőségre nincs olyan hatással, ami miatt szükséges lenne a fürdőzés betiltása.

A múlt pénteken kezdődött halpusztulás során eddig 3 tonnányi tetemet szedtek ki a tóból, főleg szélhajtó küszt balint, karika- és dévérkeszeget. Az elhullott halak száma az elmúlt napokban fokozatosan csökkent, és az illetékes hatóságok halpusztulás miatt nem tapasztaltak olyan vízminőség-romlást, ami indokolná a fürdőzés betiltását.

A Magyar Országos Horgász Szövetség közleménye szerint a halakkal lokálisan kialakult relatív oxigénhiány végzett, ezt a későbbi vizsgálatok is beigazolták, és a mérgezés lehetősége, valamint emberre veszélyes kórokozó jelenléte kizárható a halpusztulás okai közül.

Ahogy azt a MOHOSZ közleményében olvashatjuk, a relatív oxigénhiány normál esetben nem lett volna halálos a halak számára, azonban az általában áprilisban ívó halak csak június közepén kezdtek el ívni, és a rohamosan felmelegedő vízben az ívástól legyengült állapotban lévő halakat hirtelen érhette egy olyan oxigénhiányos sokkhatás, amely a pusztulásukat okozta.

„A relatív oxigénhiány kialakulásában döntő szerepet játszott a hirtelen felmelegedés és napsütés hatására berobbanó algaállomány éjszakai oxigénfogyasztása és a szélcsendes időjárás is.”

Megdöbbentő, hogy bő egy hét alatt 15 fokról 25 fokra növekedett a vízhőmérséklet…

– írja MOHOSZ közleménye.

Az elmúlt napokban különböző módszerekkel próbálták emelni a víz oxigénszintjét, és felmerült az is, hogy jetskikkel kavarják át a vizet, hogy így juttassák oxigénhez a fulladozó tavat.

Mint a MOHOSZ közleményében írja, az elpusztult halmennyiség nem számít jelentősnek a tó becsült halállományának arányában, azonban egy tartósan aszályos, hőhullámos időszak esetén akár további kisebb, lokális halpusztulásra is számítani kell a nyár folyamán.

„Sajnos látnunk kell, hogy a tó tartósan és tendenciózusan alacsony vízállása és az elmúlt évtizedekben gyarapodó lágyiszapréteg mennyisége a jövőben egy tartós vízpótlási beavatkozás kidolgozása és kivitelezése, párhuzamosan egy átgondolt nádművelés irányába mutat, mert ezek hiányában szélsőséges esetben újra előfordulhat akár a tó – a történelemben már ismert – újabb, átmeneti kiszáradása is.”

Cikkajánló