Budafoki Ősök Fája

Budafok legendás, nagy tiszteletnek örvendő fája a Péter-Pál utcában, a Péter-Pál-kápolna előtt magasodik.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Év Fája
2022. március 24.

Budafok legendás, nagy tiszteletnek örvendő fája a Péter-Pál utcában, a Péter-Pál-kápolna előtt magasodik.

Korát a helytörténészek a kápolnával közel egyidősre, 250 évesre becsülik. Mivel azonban e pompás mezei juharról sem a régi krónikák, sem az egyházlátogatási jegyzőkönyvek nem tesznek említést, így azt sem tudhatjuk pontosan, hogy az első betelepülők ültették-e ide, talán az eredeti növénytakaróból maradt vissza, vagy a szél sodorta épp erre a magját. De az biztos, hogy rendületlenül nő, terebélyesedik Budafokon, és generációk hosszú sora sétált már el alatta, pihent meg az árnyékában.

Mind a görögkatolikus kápolna, mind a két és fél évszázados, kéttörzsű famatuzsálem műemléki védettséget élvez. Az elmúlt évtizedekben pedig a júniusi Péter-Pál-napok keretében a helyi lakosok tiszteletük jeléül megkoszorúzzák az Ősök Fája elé állított kopjafát. Nevezték az Év Fája versenyre is, ahol 2012-ben Az Országos Erdészeti Egyesület különdíját nyerte el.

Márciusban van az erdők világnapja, ennek alkalmából a hónap folyamán mindennap bemutatunk nektek egy szép és érdekes fát Magyarország területéről. Holnap jön a következő! Az eddigieket itt találod.

Cikkajánló