Budakeszi Vadaspark, az erdei tudástér

A Budakeszi Vadaspark közel negyven éve működik, azonban fejlődése és népszerűsége a mai napig töretlen. Az állatkifutók mellett folyamatosan újabb interaktív táblákkal, tematikus játszóterekkel, tanösvényekkel bővül a Vadaspark, melyeknek ugyanaz a célja: változatos és játékos módon átadni az erdei környezettel kapcsolatos tudásanyagot a fiatalabb és idősebb generáció számára egyaránt. De vajon mi kellett ahhoz, hogy a Budakeszi Vadaspark egy komplex, családi és szórakoztató ökoturisztikai látogatóközponttá válhasson?

Szerző:
Budakeszi Vadaspark
Fotó:
Zachán Viktor / Budakeszi Vadaspark
facebook.com / Budakeszi Vadaspark
Friedrich Villmos / Budakeszi Vadaspark
Nógrádi Attila
2018. szeptember 20.

A Budakeszi Vadaspark közel negyven éve működik, azonban fejlődése és népszerűsége a mai napig töretlen. Az állatkifutók mellett folyamatosan újabb interaktív táblákkal, tematikus játszóterekkel, tanösvényekkel bővül a Vadaspark, melyeknek ugyanaz a célja: változatos és játékos módon átadni az erdei környezettel kapcsolatos tudásanyagot a fiatalabb és idősebb generáció számára egyaránt. De vajon mi kellett ahhoz, hogy a Budakeszi Vadaspark egy komplex, családi és szórakoztató ökoturisztikai látogatóközponttá válhasson?

Szabó Péter, a Budakeszi Vadaspark igazgatója mesél a Budakeszi Vadaspark célkitűzéseiről, az elkövetkező időszak fejlesztéseiről és mindenről, ami a környezeti neveléssel, a programkínálattal és a megújulással kapcsolatos.

 


Mi volt az alapításkor a Budakeszi Vadaspark célkitűzése és funkciója?


A Budakeszi Vadasparkot a nemzetközi gyermekév alkalmából a Pilisi Parkerdő Zrt. jogelődje, a Budavidéki Erdőgazdaság alapította 1979-ben. A Budakeszi Vadaspark célja az elmúlt közel 40 évben nem változott: két-három órás, erdei környezetben történő séta során saját életterükben megismertetni a látogatókkal az erdeinkben élő legfontosabb fajokat, az erdő élővilágát, egyszóval a flórát és faunát. A téma örök, de a bemutatás módja folyamatosan változik, mindig igazodva az adott korszellemhez. A Vadaspark az elmúlt évtizedekben sikeresen alkalmazkodott a kihívásokhoz, és évtizedről évtizedre sikeresen újult meg, ezzel segítve a minket körülvevő természeti értékek bemutatását.


Mit jelent ma elmenni a Budakeszi Vadasparkba? Hogyan változott a bemutatás módja a kezdetekhez képest?


A mai felgyorsult világban nem elég csak az állatokat és a növényeket tárgyilagosan bemutatni. A Vadaspark éppen ezért a játszva tanulás, és az erdőélmény központba állításával egy interaktív ökocentrum létrehozásán dolgozik. Ez azt jelenti, hogy a különböző fejlesztésekkel egy olyan tudás- és ismeretanyagot átadó, komplex családi központ, egy igazi közösségi tér kialakítása a cél, ahol jól érzik magukat a gyerekek és a szülők egyaránt, miközben kapcsolatba kerülnek a természettel. Azt gondolom, hogy egy Budakeszi Vadasparkban tett látogatás során mindenki megtalálja a számára legkedvesebb elfoglaltságot, és emellett észrevétlenül tanul az erdei környezetről, az erdész szakmáról, az állatokról, és a „nagybetűs” erdőről.

 


Mi a célja a különböző fejlesztéseknek?


A fejlesztések alapvetően három különböző célt szolgálnak. Vannak infrastrukturális fejlesztések, amelyek egyszerre akár 3-4000 hozzánk érkező látogató igényeit hivatottak kiszolgálni. Emellett kiemelten fontosak az állatjóléti fejlesztések, amelyek az itt élő állatok életkörülményeit javítják: egyrészt abban segítenek, hogy az állatok teljesebb életet éljenek a Vadasparkban, másrészt kifutók felújítását és újak építését jelentik. A harmadik csoport pedig az erdő, mint komplex ökoszisztéma játékos megismertetését szolgáló fejlesztések. A tematikus játszóterek és tanösvények mellett ide tartoznak a különböző informatikai fejlesztések, mint például a honlap vagy a saját applikáció, valamint a Vadaspark jelenléte a közösségi médiában, tehát a Facebook-oldalunk, és az Instagram-profilunk. A cél pedig mindenhol ugyanaz: játékos módon értéket közvetíteni, felfedezni az erdőt, és rájönni arra, hogy a „hazai az új egzotikum.”

 


Milyen kiegészítő programjai vannak a Budakeszi Vadasparknak?


A Budakeszi Vadaspark komplex szolgáltatáscsomagot kínál. Az állatok bemutatása mellett két tematikus játszótér, interaktív tanösvények, valamint Kalandpark és Dinó Park is várja a látogatókat. A programok között helyet kapnak a mindennapos látványetetések és állattréningek, a hétvégi szezonális programok, de tematikus szakvezetéseket is tartunk, valamint a kisebbek nyári táborokban is részt vehetnek. Az óvodapedagógiai program keretein belül pedig akár házhoz is megy a Vadaspark.

 

 

 

Mi a titka a Budakeszi Vadaspark folyamatos fejlődésének?


Alapvetően két pillére van a fejlődésnek. Az egyik a tudatosan fejlesztett szervezeti háttér: a szakemberek képzése és motiválása, az állatok tréningezése, minőségi ellátása, az egészségügyi ellátásukra fordított kiemelt figyelem, a meghatározott menetrendben történő takarmányozás, egyszóval a megfelelő szakmai háttér és szakértelem biztosítása. Ezt segíti a folyamatosan erősített szakmai partnerség, aminek köszönhetően a Magyar Állatkertek Szövetsége mellett cél, hogy csatlakozzunk az Európai Állatkertek Szövetségéhez is. A másik pillér, hogy élő kapcsolatban vagyunk a hozzánk érkezőkkel, nagyon odafigyelünk a látogatói visszajelzésekre. Ennek jegyében tervezzük az új attrakciókat, amikkel mindig igyekszünk egy lépéssel a látogatói igények előtt járni.

 


Személyesen miből meríti az új ötleteket, honnan inspirálódik?


Talán az a titok, hogy sokszor felállok az íróasztaltól, kimegyek és teszek egy kört a Vadasparkban, körbenézek, hallgatom a családokat, figyelek a reakcióikra, a visszajelzésekre. Ebből merítek új ötleteket, irányokat. Az emberek mellett figyelek a nálunk élő állatokra is, hiszen nekünk az a legfontosabb, hogy ők jól érezzék magukat, és teljes életet éljenek nálunk. Az inspirációmat pedig közvetlenül a gyerekeimből merítem: sokszor hozom ki őket, hogy fedezzék fel a parkot, fussanak körbe, és utána meghallgatom, mire vágynának, mi hiányzik nekik, vagy éppen miért tetszett nekik annyira a legújabb látványosság. Szülőként, gyerekekkel végigjárva a parkot a saját bőrömön tapasztalhatom meg, hogy honnan hiányzik egy pad, vagy hová érdemes egy újabb játékot kihelyezni.

 


Mik a tervek a következő időszakra?


Jelenleg a szolgáltatás- és területbővítés a cél. Folyamatban van a Vadaspark területének növelése, amiben majd helyet kap egy lombkorona-tanösvény, egy kifutó az újonnan érkező európai bölényeknek, egy vidrakifutó építése, valamint az erdészeti játszótér köré hamarosan kialakítunk egy madárröpdékkel tarkított körutat. Azt vallom, hogy mindig meg lehet újulni, csak el kell elfogadni, hogy a fejlődés apró lépésekben történik. Ehhez azonban mindenképpen szükséges egy vízió, és egy szívvel-lélekkel együtt dolgozó szakembergárda.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Autó nélkül a legszuperebb főváros környéki kirándulóhelyekre

Minden, amit a (húsvéti) nyúlról szerettél volna tudni

Panna jól van, már a farka is szép lompos

A vadállatoknak a természetben a helyük

Újabb vicces videóval rukkolt elő a vadaspark

Az ember nincs olyan jó összerakva, mint a muflon

Cikkajánló