Négy éve hunyt el Burger Barna fotográfus, kéktúrás képeiből válogattunk

Burger Barna utolsó megjelent kötete a méltán népszerű Kékvándor volt, amiben az Országos Kéktúra végigjárását mutatta be rendhagyó módon: gyönyörű fotókkal és szubjektív, hangulatfestő leírásokkal. Válogatásunk következik a nagy út képeiből.

Szerző:
Turista Magazin
2021. február 16.

Burger Barna utolsó megjelent kötete a méltán népszerű Kékvándor volt, amiben az Országos Kéktúra végigjárását mutatta be rendhagyó módon: gyönyörű fotókkal és szubjektív, hangulatfestő leírásokkal. Válogatásunk következik a nagy út képeiből.

„Képekbe öntve látom a világot körülöttem. Az objektív lencséje a kifejezőeszközöm. (...) Beutaztam szinte az egész világot, láttam és fotóztam sok szép tájat. Azt hiszem, mára megértettem, hogy amikor a természetet járom, s alig találkozom emberrel, az élmény belülről tükröződik vissza, az komponálja meg a felvételt. Ezt az élményt szeretném megosztani másokkal” – mondta Barna a Turista Magazinnak egy 2014-es interjúban, amikor a Kékvándor megjelenése kapcsán faggattuk.

A sokoldalú fotográfus 1965-ben született Budapesten. Tehetsége a futballhoz már gyerekkorában megmutatkozott, végül mégis a fotózást választotta a hivatásának. Fényképésziskolát végzett, majd fotóriporterként dolgozott. Írókat, színészeket, politikusokat is fotózott. 23 évig volt Orbán Viktor miniszterelnök személyi fotósa.

Első albuma 1999-ben jelent meg, majd még kilenc kötetett publikált. A képeit Magyarországon kívül kiállították Frankfurtban, Berlinben, Lipcsében és New Yorkban is. Elnyerte a Szép Magyar Könyv-díjat, a Magyar Tipográfusok Egyesületének különdíját (mindkettőt a Délutáni alvás – a történet árnyéka című kötetért), a Budapestért díjat, és posztumusz Budapest díszpolgárának választották 2018-ban.

Barna 2017. február 21-én, néhány nappal az 52. születésnapja előtt hunyt el. Ekkor már régóta küzdött a betegségével.

A Kéktúra végigjárása gyerekkori álma volt. Élményeiből született meg a Kékvándor, amit Kőrösi Zoltán íróval közösen készített. Az albumot a Magyar Természetjáró Szövetség adta ki 2014-ben, azóta német és angol nyelven is megjelent. Barna 2013 májusától 2014 novemberéig járta az Országos Kéktúrát, naponta átlagosan 20-40 km-t megtéve. A már említett interjúban elárulta, hogy a hosszú, magányos gyaloglások számára mind meghatározó élményt jelentettek. Ezzel ajánlotta a könyvét:

Bakancsosoknak és otthon ülőknek, városiaknak és a vidéket járóknak. Bárkinek, aki gondolkodni akar erről a gyönyörű országról, bárkinek, aki látni akarja tájaink sokféle arcát. Magyaroknak és nem utolsósorban nem magyaroknak is, vagyis mindenkinek, aki fel akarja fedezni ezt a hazát – és saját magát.

Kattints a képre, hogy megnézhesd a válogatásunkat Barna kéktúrás fotóiból!


Cikkajánló