Celeb lett a magyar sas Hollandiában

Tömegek gyűltek össze, hogy távcsővel megfigyelhessék a hazánkból elkóborolt parlagi sast Hollandiában. Még egyik sem járt ilyen messze Nyugat-Európában.

Szerző:
MME
Fotó:
MME
Horváth Márton / MME
Michel Veldt
2017. október 18.

Tömegek gyűltek össze, hogy távcsővel megfigyelhessék a hazánkból elkóborolt parlagi sast Hollandiában. Még egyik sem járt ilyen messze Nyugat-Európában.

"Katicabogár" rajongótábora

 

Hollandiában csak másodjára tűnt fel parlagi sas a megfigyelések alapján, ezért nem csoda, hogy több száz madarász kapta fel a fejét a hírre és csapta a hóna alá a távcsövet. A kalandor parlagi sast egyébként Katicabogárnak hívják (egy gyűrűzéskor készült portré alapján), bár később kiderült, hogy hím. A madár 2014-ben kelt ki az Alföldön. A hollandiai fotókon csak a gyűrűszám két utolsó karaktere látszik, így a tollazati bélyegek alapján azonosították be.

 

 


A nyomkövetővel ellátott madarak alapján mára már milliós nagyságrendű adat van a parlagi sasok vándorlásáról, de közülük egyik sem járt eddig ilyen messze Nyugat-Európában - írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a honlapján. Az viszont tény, hogy van pár világjáró sasunk. Gabi például megjárta Észak-Afrikát és Olaszországot, Viktorija pedig Macedóniából Magyarországon keresztül Kazahsztánba repült.

 

Az azonosítást segítő fotó


Nagyjából 10 hónapja Olaszországban is nagy feltűnést keltett egy parlagi sas (ott szintén nagy ritkaságnak számít a faj megjelenése.) A felvételek alapján lehet, hogy szintén Katicabogár járt ott.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Sikeres hazai sasmentések

Túlélni a forróságot - Furcsaságok a madárvilágban

Sikerült megmenteni az egyetlen vajdasági parlagisas-pár fiókáit

Újra együtt a parlagisas-család

Cikkajánló