Csíkcsere a Szegedi Vadasparkban

Egy idősebb kancából és két egy év körüli csikóból álló Böhm-zebracsapat érkezett a régi helyett a Szegedi Vadasparkba - a gondozók azt remélik, néhány éven belül kis zebra is születik.

Szerző:
MTI
Fotó:
Szegedi vadaspark- Endrédi Lajos
2014. augusztus 12.

Egy idősebb kancából és két egy év körüli csikóból álló Böhm-zebracsapat érkezett a régi helyett a Szegedi Vadasparkba - a gondozók azt remélik, néhány éven belül kis zebra is születik.

A Tisza-parti város zebraállománya jelentősen fiatalodott azzal, hogy egy új csapat érkezett a régi felváltására - mondta Veprik Róbert igazgató. A vadasparkban korábban Hartmann-hegyizebrákat neveltek, amelyek egy másik magyarországi állatkertbe kerültek, szaporításuk ugyanis sikertelennek bizonyult. A két kanca épphogy megtűrte egymást, egy ivarérett csődör befogadására azonban esély sem volt.


Ez volt az oka annak, hogy a szakemberek úgy döntöttek, új csapat gondozásába fognak. Egy hollandiai szafariparkból az alföldi zebra egyik alfajához tartozó Böhm-zebrák (Equus quagga boehmi) érkeztek Szegedre. Az állatok a szükséges orvosi vizsgálatok elvégzése után foglalhatták el végleges lakhelyüket, a zsiráfházat, majd a külső kifutót is birtokba vehették.

 

 

Ismerkedés az új környezettel


Az új szegedi Böhm-zebracsapat egy csődörből és két kancából áll, közülük a hím és az egyik nőstény, név szerint Secret és Indira még igen fiatal, tavalyi születésű, míg Britt egy idősebb, tíz év körüli kanca. A Közép- és Kelet-Afrikában honos Böhm-zebra az alföldi zebrák legkisebb - 120-140 centiméteresre megnövő - alfaja, tömege általában 300 kilogramm. Rendszerint 17-18 egyedből álló csapatban élnek, melyet egy csődör vezet. Bár az alfaj természetvédelmi helyzete kedvezőbb, mint a veszélyeztetett hegyi- és Grevy-zebráké, egyes területeken - főleg Ruanda, Szomália és Szudán polgárháborús övezeteiben - jelentősen csökken a létszáma, sőt, egyes vidékekről - így Burundi területéről - ki is pusztult. Nemcsak húsáért és bőréért vadásszák; a helyi állattenyésztők sokszor a legelő háziállatok vetélytársát látják benne, ez egyébként számos nagy afrikai patás kipusztításának oka volt.


Az új zebracsapatot hosszabb távon szaporítani szeretnék, az első zebracsikó születésére 2-3 év múlva lehet majd számítani.

 

A vadaspark honlapja: http://www.zooszeged.hu/

 

Kapcsolódó cikkeink:

 

Vámpírok Szegeden

Az állatok is karácsonyoztak Budakeszin

Budakeszin is megünnepelték a Hermann Ottó emléknapot

 

Cikkajánló