Csillagda és barlangi látogatóközpont – újdonságok a hazai nemzeti parkokban

Idén nyáron számos újdonság várja a látogatókat a hazai nemzeti parkokban. Többek között új kiállítások, megszépült bemutatóhelyek, egy új tanösvény, de hamarosan két új látogatóközpont is megnyitja kapuit.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gulyás Attila (kiemelt kép)
Forrás:
Agrárminisztérium
2021. június 23.

Idén nyáron számos újdonság várja a látogatókat a hazai nemzeti parkokban. Többek között új kiállítások, megszépült bemutatóhelyek, egy új tanösvény, de hamarosan két új látogatóközpont is megnyitja kapuit.

Már látogatható a felújított Kápolnapusztai Bivalyrezervátum látogatóközpont, a megújult Salföldi major és a mecseki Jakab-hegyen álló, felújított Új templom turistapihenő. Mostantól komfortosabb környezetben kapcsolódhatnak ki a Hegyestű geológiai bemutatóhelyen, és a Hanságban található Csapody István Természetiskola is megújulva várja vendégeit.

Az Aggteleki Nemzeti Parkban a napokban zárul az a közös szlovák-magyar projekt, amely az Aggteleki-cseppkőbarlang és a Domicai-cseppkőbarlang gyógyturisztikai fejlesztését tűzte ki célul. A beruházásnak köszönhetően az évente 250 ezer látogatót fogadó Baradla–Domica-barlangrendszert a szakemberek felkészítették a gyógyászati kezelések folytatására.

Balatonfüreden a látogatók még a nyár folyamán birtokba vehetik a Lóczy-barlang látogatóközpontot, ahol megismerkedhetnek a terület földtani és természeti értékeivel. Várhatóan a nyár végén nyitja meg kapuit a Bükki Csillagda. A 650 négyzetméteres központ az ország egyik legkomplexebb csillagdája lesz, amely nappal és éjszaka is kínál majd egyedülálló élményeket. A Fertő–Hanság Nemzeti Parkban szintén még a nyáron új tanösvénnyel bővül a kínálat, amely a Gönyűi-homokvidék Natura 2000 területét mutatja be.

A fejlesztések és az állandó kínálat mellett az igazgatóságok számos különleges programmal várják a látogatókat az év során. A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban jelenleg is zajlik a Levendula Hetek programsorozat, míg a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban a következő napokban a szentjánosbogár-rajzásé lesz a főszerep. A nyári-őszi időszakban olyan népszerű rendezvények várják még a látogatókat, mint a Magyar pásztorkutyák terelőversenye, a Kardoskúti Fehér-tó napja, a Dömösi zöld forgatag vagy az Őrségi tökfesztivál.

Cikkajánló