Csillagmozi a Zselicben

Napjainkra az emberek nagy része városokban vagy azok közelében él. Generációk nőnek fel úgy, hogy csak könyvekből és filmekből ismerhetik meg nemcsak a természet rejtett kincseit, de olyan alapvető értékeket is, mint az éjszakai csillagos égbolt, az állatövi fény vagy a tejút látványa. Szerencsére maradt még néhány hely, ahol ezek a csodák szabad szemmel, bárki által láthatók.

Szerző:
Gulyás Attila
Fotó:
Gulyás Attila
2015. szeptember 16.

Napjainkra az emberek nagy része városokban vagy azok közelében él. Generációk nőnek fel úgy, hogy csak könyvekből és filmekből ismerhetik meg nemcsak a természet rejtett kincseit, de olyan alapvető értékeket is, mint az éjszakai csillagos égbolt, az állatövi fény vagy a tejút látványa. Szerencsére maradt még néhány hely, ahol ezek a csodák szabad szemmel, bárki által láthatók.

Napnyugta után, Kaposvár városát elhagyva, közel negyedórája vagyunk úton. Körben hol erdők, hol hullámzó, kopár dombok, távolabb néhány ház, szinte csak emlékeztetőül: ez még nem „az” a rég várt zselici csillagpark, de már biztosan nincs messze. Hazánk egyik legritkábban lakott vidéke ez, amelynek központjából nézve 30 kilométer átmérőjű körben nincs város, és községből is csak néhány kisebb, pár tucat házból álló zsákfalu akad.

Újabb kilométerek következnek, már jóval keskenyebb úton, teljes sötétben, a magasabb hegyekre jellemző bükkerdő mélyén, majd hosszúkás tisztás szélén haladva. Álljunk meg egy percre! Bár az erős lámpafény után az emberi szemnek akár fél órára is szüksége lehet, hogy az éjszakában is maximális érzékenységgel működjön, egy próbát megér, mit látni azonnal. Röviden: megdöbbentő! Az első pillanatban még teszek egy kísérletet a felismert égitestek és csillagképek felsorolására, de ahogy a következő másodpercben máris megduplázódik a látottak száma, gyorsan feladom. Ez maga a világűr, amelytől csak a Föld ijesztően vékony légköre választ el.

Fényszennyezés
Fényszennyezésnek nevezzük az esti égbolt mesterséges fényforrásokkal történő fölösleges megvilágítását. Ennek legismertebb áldozatai a szentjánosbogarak, de a tudomány újabb és újabb fajokat és életközösségeket fedez fel, amelyek hosszú távú fennmaradásához a természetes éjszakai környezet alapvető fontosságú. A világítótestek megfelelő kiválasztásával és beállításával a fényszennyezés a legolcsóbban megszüntethető környezetkárosítás.

Ennek az egyre kevesebb helyről látható csodának a védelmére alapította a „Nemzetközi Csillagoségbolt-park” (International Dark Sky Park) címet a Nemzetközi Csillagoségbolt-szövetség. Évről évre olyan területeknek adományozzák, ahonnan a csillagos égbolt, annak minden csodájával, a mesterséges, zavaró fényektől mentesen látható. A park területén a természetvédelmi hatóság gondosan ügyel minden kültéri világítás megfelelő kialakítására, a felesleges fénykibocsátás féken tartására. A megtisztelő címet hosszas előkészítés után, 2009-ben nyerte el a Zselici Tájvédelmi Körzet, Európában elsőként. Ekkor már mérések folytak hazánk másik hasonlóan érintetlen területén, a Hortobágyon, amely 2011-ben csatlakozott a csillagoségbolt-parkok hálózatához.

A terület kezelője, a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt., felismerve a területben rejlő turisztikai igényeket és a további lehetőségeket, a park ismertté válása után útjára indította a „Határ a csillagos ég - A Zselici Csillagoségbolt-park komplex turisztikai fejlesztése” című projektet. A 10000 hektár egybefüggő erdőség szívében álló Ropoly-tetőn és környékén Erdélyi-Gáspár Judit és Erdélyi Róbert építészmérnök tervezőpáros álmodta meg a többfunkciós csillagvizsgáló, előadó- és rendezvényépület, valamint környezetének terveit.


A Ropoly-domb gerince a kilátóból


A tisztás fölött álló 25 méter magas kilátó hatalmas mérete ellenére farönkökből és gerendákból áll, azonban a szerkezet csomópontjai teljes egészben acélból készültek, így remélhetőleg hosszú évtizedekig stabilan áll majd. A környező erdőben vezet az éjszakai túrák útvonalát adó tanösvény, amelynek nyitott pihenőpavilonjai az éjszakai csillagtúrák állomáshelyeiként funkcionálnak, emellett lehetőséget nyújtanak iskolai előadások szabadtéri megtartására, kiállítások bemutatására is.


A látogatóközpont a főbejárat felől

A látogatóközpont épülete a lapos dombtető tisztásán, két év alatt készült el. A fő funkciók a főbejárat két oldalán helyezkednek el: a kívülről is jól látható planetárium, a hozzá kapcsolódó, egyedülálló meteoritgyűjtemény, a másik oldalon pedig a rendezvényterem, benne a Zselic éjszakai élővilágát bemutató állandó kiállítással. A legmagasabb ponton, a tető nyugati oldalán elhelyezkedő csillagvizsgálóban egy kiváló fénygyűjtő képességű, 40 cm tükörátmérőjű távcső kapott helyet. A fűtéshez szükséges geotermikus energiaellátást talajszondák, a vízellátást fúrt kút biztosítja. Az egyetlen külső közmű- és energiaforrás az elektromos áram, amely az erdő épsége érdekében föld alatti kábelen érkezik.

Csillagvizsgáló 40 cm-es fő távcsővel és a vele párhuzamos naptávcsővel


Példaértékű koncepciójának köszönhetően az épület a kapcsolódó létesítményeivel együtt 2013-ban elnyerte a Média Építészeti Díja Energiahatékonysági Különdíját. A zsűri a díj indoklásában kiemelte, hogy nem a konkrét műszaki megoldások listája volt a legfontosabb, hanem az egész épületre nézve értékelték a környezettudatosságot: zöldtető tervezése, a környezetbe való illeszkedés, a fényszennyezés figyelembevétele és fontosságára való felhívás, a hőszivattyús energiatermelés, és szürkevíz-felhasználás. Hasonlóan fontos szempont volt, hogy egy építészetileg értékes, jó, szép épület mellé tegyék a nevüket, hiszen a kettő együtt fontos, és sokszor nehéz összehozni.


Az épület déli oldalán tágas mező és csillagászati észlelőterasz várja a látogatókat


Az erre járókat meghatározott időpontokban komplett program várja: a látogatóközpont előcsarnokában összegyűlt csoport útja először a csillagvizsgálóba vezet, ahol természetesen gondoltak a nap közben érkezőkre: a fő távcsővel párhuzamos, különleges napmegfigyelő távcső és a látogatóközpont profi csillagászának segítségével központi csillagunk tüzes felszínébe és légkörébe nyerhetünk bepillantást. A rendezvényteremben megismerhetjük a környék állandó lakóit: baglyokat, cincéreket és más ragadozókat, amelyek közül sokan főként éjszaka bújnak elő.


Meteorok testközelből


Az épület túloldalán kapott helyet az országban egyedülálló meteoritgyűjtemény, ahol az égből érkezett kísérőink kívülről és - félbevágott, csiszolt példányok formájában - belülről is megtekinthetők. A programot planetáriumi bemutató zárja: miután helyet foglaltunk a hátradöntött székekben, az épület falai átlátszóvá válnak, és feltárul a csillagos ég, nagyítható, felcímkézett csodáival. Az épületből kilépve egészen más szemmel nézünk majd hazánk eme alig ismert, különleges vidékére.

A cikk megjelent a Turista Magazin 2015 augusztusi számában.
Kapcsolódó cikkeink:

Megnyitotta kapuit a zselici csillagpark

Csodálatos képek Csaba királyfi csillagösvényéről

Cikkajánló