Megújult az Aranybulla-emlékmű környéke

A Székesfehérvár határában található emlékmű eddig is népszerű kirándulóhely volt, de a megújult és megszépült környezet a jövőben valószínűleg még több látogatót vonz majd.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
szekesfehervar.hu
2022. május 2.

A Székesfehérvár határában található emlékmű eddig is népszerű kirándulóhely volt, de a megújult és megszépült környezet a jövőben valószínűleg még több látogatót vonz majd.

Székesfehérvár keleti határában emelkedik a kicsiny Csúcsos-hegy, amelynek tetején áll az Aranybulla-emlékmű. A panorámás dombtető csúcsát díszítő hatalmas, kifaragott kőtömb a magyar nemesség jogait rögzítő első királyi okiratnak állít emléket, amelyet II. András királyunk a székesfehérvári országgyűlésen 1222-ben adott ki. Ennek a jeles történelmi eseménynek a 800. évfordulója alkalmából újult meg az emlékhely környezete, ahol nem "csupán" 156 fát és sok ezer tő növényt ültettek, hanem egy egészen új, kirándulóbarát infrastruktúrát is létrehoztak.

Az Árpád-ház program keretén belül megújult és napokban átadott emlékhelyen megmaradt a régi felfelé vezető sétány, de némiképp átalakították azt, hogy könnyebb legyen a feljutás. Kialakítottak egy rendezvényterületet is, amely egyfajta kilátóteraszként is funkcionál, a szintén új pihenőterasz kulturális programoknak adhat teret.

Természetesen padokat, asztalokat, valamint tűzrakót is létesítettek a sétánnyal bejárható dombon, ahová akár kiépített kerékpárúton is érkezhetünk. Az autósok számára az eddiginél kényelmesebb parkolási lehetőséget biztosító parkolót is építettek a Csúcsos-hegy lábánál.

A Székesfehérvár határában álló Aranybulla-emlékmű nem csak méltó módon állít emléket történelmünknek, de kiváló helyszínt is biztosít a piknikező családoknak és a kikapcsolódást keresőknek, alig egy kőhajításnyira a megyeszékhely kertvárosától. A 7-es úton közlekedőknek is csupán néhány száz méteres kitérőt kell tenniük az emlékhelyhez.


Cikkajánló