Csúcson a tőzikék virágzása Csáfordjánosfán

Az utóbbi napokban fehérbe borult a híres „Tőzikés” erdő alja. A kora tavaszi látványosság évek óta nagyon sok látogatót vonz, épp ezért, aki idén elmegy, a virágok mellett – a járványhelyzet miatt – magára és a többi kirándulóra is fokozottan ügyeljen.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Miklós Gábor
2021. március 3.

Az utóbbi napokban fehérbe borult a híres „Tőzikés” erdő alja. A kora tavaszi látványosság évek óta nagyon sok látogatót vonz, épp ezért, aki idén elmegy, a virágok mellett – a járványhelyzet miatt – magára és a többi kirándulóra is fokozottan ügyeljen.

A Soprontól mintegy 50 kilométerre található Csáfordjánosfa legnagyobb látványossága a tavaszi tőzikék virágzása. Ez a faj az egyik legkorábbi tavaszi virágunk. A virágzás már februártól beindul, és akár március végéig is eltarthat. A virágzási csúcs pár hétig tart, február végén és március elején. A Répce-erdőben található állomány – egyes becslések szerint – akár 5–10 millió tövet is számlálhat.

A hírnév tőzikés posztokkal terjed

„Most van teljes virágzásban az erdő” – mondja Váczi Miklós a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság tájegységvezetője. „Ez a legismertebb és valószínűleg a legnagyobb tavaszitőzike-állomány az országban. Körmend mellett is van például egy nagy állomány, azt azonban jóval kevesebben ismerik.

Az elmúlt 5–10 évben, mióta az emberek okostelefonnal már azonnal az erdőből posztolják a képeiket, a Csáfordjánosfai-erdő híre futótűzszerűen elterjedt.

Régebben hirdettünk itt vezetett túrákat, mert úgy gondoltuk, jobb, ha velünk jönnek be az emberek, de a közösségi oldalaknak köszönhetően, az utóbbi években már akkora lett a tömeg, hogy ennek alakulását már semmilyen formában nem tudjuk befolyásolni.”

Az erdő legszebb részeit a négy kilométer hosszú Tőzike tanösvényen lehet bejárni. Néhány éve nagy problémát jelentett, hogy a látogatók az úton kialakult pocsolyákat kerülgetve letaposták a virágokat. A tőzikés megvédése érdekében ezért kordonnal szegélyezett gyalogosösvényt jelöltek ki, amiről nem szabad letérni, aki megszegi ezt, akár 50 ezer forintos bírságot is kaphat. Ráadásul idén, a járványhelyzet miatt, a látogatóknak nemcsak a tőzikékre, de magukra és egymásra is fokozott figyelemmel kell lenniük.

Sokan szeretnék látni a virágzást

A múlt hétvégén is több ezren voltak kint, egy-egy látogatottabb hétvégén 4-500 autó áll meg a környéken, és hétvégén egészen estig nagy a tömeg. Épp ezért Váczi Miklós azt tanácsolja, akinek van lehetősége, inkább a hétköznapokon jöjjön. „Bár hétfőn kora délután, mikor kint voltunk a kollégáimmal, akkor is száz ember volt az erdőben egyszerre.

Most hétköznap, ha jó idő van, annyian vannak, mint amennyien tíz évvel ezelőtt hétvégén voltak.

A tőzikék kedvéért még az ország másik feléről is eljönnek, de rengeteg kiránduló érkezik Budapestről és az egész Dunántúlról.”

Hétvégén a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság egy vagy két munkatársa is kint van, hogy ügyeljen a rendre. „A nagy tömegben mindig nagyobb számú az az ember, aki nem akarja betartani a szabályokat. Mindig beljebb akar menni, mert ott szerinte szebb. Sajnos, az a tapasztalatunk, hogy a fotósok között vannak olyanok, akik egy jó képért mindenre képesek.”

A közel lakó koránkelők számára jó hír, hogy hétvégén is ki lehet fogni olyan időpontot, amikor még nincsenek olyan sokan; közvetlenül napkelte után, a kora reggeli órákban. Egyébként viszont hétvégén arra kell számítani, hogy reggel 9-10 órától egészen estig, nemcsak a tőzikék, de a rájuk kíváncsi emberek is sokan lesznek.

Tavaszi tőzike (Leucojum vernum)

Üde talajú gyertyános-tölgyesekben, bükkösökben, láp- és ligeterdőkben, ártéri réteken, patakok mentén fordul elő. Országszerte több helyen is találkozhatunk vele, a Zalai-dombvidéktől a Mezőföldön át a Szatmár–Beregi-síkságig. Magyarországon védett faj, természetvédelmi értéke 5000 Ft.


Cikkajánló