Darufesztivál a Hortobágyon

A daru az UNESCO-világörökség részét képező Hortobágyi Nemzeti Park jelképe és egyben címerállata is. A daruvonulás az őszi hortobágyi naplementék és napfelkelték legvonzóbb látványossága. A nemzetipark-igazgatóság munkatársai 10 éve szerveznek daruünnepet, amely 2014-től Darufesztivál néven vált országosan ismertté.

Szerző:
Szatmári Zoltán
Fotó:
Szatmári Zoltán
Szilágyi Attila
2015. október 13.

A daru az UNESCO-világörökség részét képező Hortobágyi Nemzeti Park jelképe és egyben címerállata is. A daruvonulás az őszi hortobágyi naplementék és napfelkelték legvonzóbb látványossága. A nemzetipark-igazgatóság munkatársai 10 éve szerveznek daruünnepet, amely 2014-től Darufesztivál néven vált országosan ismertté.

Fotó: Shutterstock

 

Terülj, terülj asztalkám

Hosszú évek óta szeptember végétől november közepéig darvak hadai lepik el a Hortobágyot, hogy néhány hetet itt időzve jóllakjanak a térség betakarítás utáni „éléstárából”, majd megkezdjék hosszú, fárasztó repülésüket afrikai telelőhelyeikk felé. Addig azonban reggelente kihúznak a mezőkre, este pedig behúznak a biztonságot nyújtó éjszakázóhelyeikre.

Az európai daruvonulásnak három fő útvonala létezik. A Hortobágy a közép-európai útvonalra esik, az ehhez tartozó költőterületek pedig Skandináviában, a Baltikumban, illetve Észak-Lengyelország területén találhatók. Vonuláskor a darvak tízezrei szinte „feketére festik” az égboltot, s jellegzetes krúgatásuk betölti a hortobágyi síkot. Ha teheted, ne hagyd ki a fergeteges madársokadalmat, valamint az október 23. és 25. közötti háromnapos darufesztivált sem.

 

Százezres létszám - daru daru hátán

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén az 1990-es évektől egyre nagyobb számban jelentek meg vonuló darvak. Itt ugyanis a bőséges élelemforrást kínáló táplálkozóhelyek, valamint a kiváló feltételeket biztosító éjszakázóhelyek egyaránt nagy számban állnak rendelkezésre.
A darvak a mezőgazdasági területeken hosszú, erős csőrükkel felkaparják a talajt - ezt nevezik daruszántásnak -, és kicsipegetik onnan a magvakat és a rovarokat. A Hortobágyon a növekvő darulétszám 2010 környékén már elérte a százezres nagyságrendet. Sőt, 2013-ban előfordult, hogy egy adott napon, egy úgynevezett szinkronszámlálás alkalmával, 135 ezer darvat regisztráltak a nemzetipark-igazgatóság munkatársai.

 

Fotó: Szatmári Zoltán

 

Darufesztivál

Október 23. és 25. között rendezik meg a hagyománnyá vált Hortobágyi Darufesztivált.  A háromnapos rendezvénysorozaton lesznek szakelőadások a darvak életéről, 3D mozivetítés, a Pásztormúzeum előtti főtéren kirakodóvásár, Daruexpón pedig szó lesz a természetvédelemről és a madárbarát kertekről is. A szervezők gondolnak a kicsikre is, akik érdekes kézműves-foglalkozásokon próbálhatják ki kézügyességüket, vagy akár a néptánclépéseket is elsajátíthatnak.


Különleges programpontot kínál a Darukonyha is, ahol mindenki megnyugodhat, nem daruhús lesz a menü, hanem a résztvevőknek olyan ételeket kell készíteniük, amelyek alapanyagai között a darvak étrendjét alkotó táplálékok szerepelnek, mint például a kukorica, napraforgó, árpa, zab, búza, borsó, földimogyoró, olívabogyó, bab, burgonya, köles, rizs.
 

A rendezvény leglátványosabb programpontja az, amikor a nemzetipark-igazgatóság autóbuszai olyan pontokra viszik az érdeklődőket, ahol jó eséllyel lehet gyönyörködni a darvak behúzásában. Természetesen napközben is alkalom nyílik - vezetett túra keretében - a madarak megfigyelésére.

Még több infó ide kattintva.

 

Cikkajánló