Díjnyertes természetfotók az égboltról és apró élőlényekről

„Makrótól az univerzumig” címmel nyílik kiállítás január 21-én a Kaszás testvérek gyönyörű természetfotóiból. Míg Gergő éjszakánként az égboltot kémleli, Norbert a nappalok apró élőlényeit fürkészi.

Szerző:
Pálvölgyi Krisztina / TM
Fotó:
Kaszás Norbert
Kaszás Gergő
2018. január 21.

„Makrótól az univerzumig” címmel nyílik kiállítás január 21-én a Kaszás testvérek gyönyörű természetfotóiból. Míg Gergő éjszakánként az égboltot kémleli, Norbert a nappalok apró élőlényeit fürkészi.

A tehetséges testvérpár számos hazai és nemzetközi fotós pályázaton vett már részt sikeresen. Kaszás Norbert, az idősebb testvér a naturArt - Magyar Természetfotósok Szövetsége által évente meghirdetett Az Év Természetfotósa 2017-es pályázatán két első díjat is elnyert, míg testvére, Gergő harmadik díjat kapott az általunk is bemutatott hortobágyi tejútpanoráma fotójáért.

 

Kaszás Norbert: Trió

Az Év Természetfotósa pályázat Az állatok szemtől szemben kategóriájának 1. helyezett fotója

 

Kaszás Gergő: Éjjel a sztyeppén

Az Év Természetfotósa pályázat Tájak kategóriájának 3. helyezett fotója

 

 

A kiállításról
A harminc fotót felvonultató kiállítás a pilismaróti Bozóky Mihály Általános Iskolában tekinthető meg még hónapokig, a január 21-én 16 órakor tartandó megnyitóra pedig mindenkit szeretettel várnak.
Kép

 

Kaszás Norbert több fotós témakörben is kipróbálta már magát, de végül a természetfotó lett az, ami legközelebb áll hozzá. A növények és állatok világa varázsolta el leginkább, és az élővilág színekben, formákban és hangulatokban gazdag életét szeretné bemutatni másoknak is. „Számomra ez jelenti a kikapcsolódást, a nyugalmat, a szépséget és a kihívást. Leginkább a makro témák a kedvenceim, mert amikor belenézek a fényképezőgépem keresőjébe, egy parányi, titokzatos világ tárul elém, ami mellett amúgy sokszor észrevétel nélkül elhaladunk. Egy fűszálon megpihenő lepke vagy egy harmatos pókháló szépsége csak úgy fedezhető fel, ha nyitott szemmel járunk, és a természet részévé válunk.”

 

Kaszás Norbert: Hajnali Vadászat

Az Év Természetfotósa pályázat Az állatok viselkedése kategóriájának 1. helyezett fotója

 

Kaszás Norbert: Lepkerajz

 

Kaszás Norbert további gyönyörű képeit ide kattintva nézheted meg.

 

Kaszás Gergő magát dunai gyereknek hívja, hiszen harminc éve él a Dunakanyarban. Gyakran jár ki horgászni a Dunára, és ilyenkor mindig fotózza a Dunát és a szebbnél szebb naplementéket. 2015-ben bátyja hatására vásárolta első tükörreflexes fényképezőgépét, azóta szinte szenvedélye lett a fotózás. A tájképek mellett az asztrotájképek készítése érdekli leginkább, hiszen már gyerekkorában is csodálattal bámulta az égboltot, és figyelte a sokmilliárdnyi csillagot a fejünk felett, és ez azóta is így van. Nem csoda tehát, hogy Gergő megszállottan szeret éjjel fotózni. Hasonlóan testvéréhez az ő filozófiája is az, hogy felhívja az emberek figyelmét, mennyi csoda mellett megyünk el észrevétlenül.
„A mai rohanó világban szinte semmire nincs idő. Mindent gyorsan és azonnal akar az ember. Rohan a munkába, rohan haza, a postára, a boltba, és így tovább, közben pedig megfeledkezik arról, hogy mennyi felfoghatatlan csoda történik körülöttünk, és ehhez néha semmit sem kell tenni, csak fel kell nézni az égre.”

 

Kaszás Gergő: Ívek

  

Kaszás Gergő: Végső állomás

 

Kaszás Gergő fotóiból még többet ide kattintva nézhetsz meg.

 

További kapcsolódó cikkeink:

Ezek voltak a ti kedvenc fotóitok 2017-ben

Festői természet - Káprázatós képek hazai fotósoktól

Magyar fotósé az év legviccesebb természetfotója! - Képes interjú a fotóssal

Ezek a 2017-es év kedvenc természetfotói

 

Cikkajánló