Dömping a szegedi vadaspark mentőközpontjában

A nyár eleje mindig mozgalmas Szeged vadasparkjának mentőközpontjában, ekkor érkezik hozzájuk a legtöbb védelemre szoruló, illetve beteg állat. Idén számos bagoly, őzgida és sün élvezi a központ vendégszeretetét, a legkiemeltebb páciens pedig jelenleg egy parlagi sas.

 

Szerző:
Szegedi Vadaspark
Fotó:
Endrédi Lajos / Szegedi Vadaspark
2016. június 10.

A nyár eleje mindig mozgalmas Szeged vadasparkjának mentőközpontjában, ekkor érkezik hozzájuk a legtöbb védelemre szoruló, illetve beteg állat. Idén számos bagoly, őzgida és sün élvezi a központ vendégszeretetét, a legkiemeltebb páciens pedig jelenleg egy parlagi sas.

 

Évente 500-1000 állat fordul meg a szegedi vadasparkban, ahol 2006-ban épült fel a Természetvédelmi Mentőközpont és Karanténház az állatkert gazdasági bejáratánál. A mentőtevékenységből a természetvédelmi és állategészségügyi hatóságok, a nemzetipark-igazgatóságok szakemberei és civil szervezetek is kiveszik a részüket. A betegeket a vizsgálat után a megfelelő ellátásban részesítik - a legfőbb cél persze, hogy visszajuttassák őket a természetbe.

 

Olyan is előfordul, hogy a súlyos sérülés vagy az emberhez való erős kötődés miatt az állat már nem állná meg a helyét a természetben; ebben az esetben a vadasparkban marad. Mérgezett madarak, elárvult vagy éppen kirepülés előtt álló, legyengült fiókák képezik az állatsereglet egy nagyobb részét. A csempészet is nagy problémát jelent, elkobzást követően több nagy papagáj és egy szavannacerkóf is beköltözött már a vadasparkba.

 


A mentőközpontban most is igencsak megszaporodott a lakók száma. A fülesbagoly-fiókák egyébként is gyakori vendégnek számítanak, a baglyok kompániájához pedig idén néhány gyöngybagoly és egy apró kuvik társult. A fehérgólya-fióka állítólag nemcsak magasságával, hanem aktivitásával is kitűnik a többiek közül. A sünök folyamatos vendégek, de általában csak rövid időt töltenek a központban. Ebben az évben nyestkölyköket is fogadott a vadaspark, amelyeketr hamarosan a településektől távol szabadon engednek.

 

 

Az őzgidák száma tavasz végén és nyár elején szaporodik meg, bár sok esetben a megtalálónak nem kellene elhoznia őket. Ugyanis nem elárvultak, hanem a legtöbbször anyjuk hagyta ott őket valamilyen védettnek gondolt helyen. A fokozottan védett parlagi sasra nagyon odafigyelnek a mentőközpontban: a jelenleg befogadott egyedet mérgezés gyanújával vitte be a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre. Szerencsére a rossz állapotban lévő madarat sikerült meggyógyítani, így rövidesen szabadon is engedik.



 

 

Ha kedvet kaptál a vadaspark meglátogatásához
 

Nyitvatartás (júniustól augusztusig):

9.00 - 19.00

 

Főbb jegyárak
Felnőtt: 1700 Ft
Gyermek: 1100 Ft
Családi: 4050 Ft
Gyermekcsoport: 790 Ft

Bővebb információ: www.zooszeged.hu

Cím: 6725 Szeged, Cserepes sor 47.

 
 
 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Éhhalálra van ítélve a megsimogatott őzgida

Ezért ne vidd haza a magányos kisnyulat

Segítség, vadállatkölyköt találtam

Cikkajánló